01.06.2016

Липсата на доверие и предварителен консенсус ескалират напрежението между клиниките и НЗОК

Липсата на доверие между структурите в здравния сектор е причина за създалото се напрежение и нежеланието на директорите на болниците да сключат договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това каза бившият директор на „Пирогов“ д-р Спас Спасков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Когато има недоверие, може да се получат проблеми със забавянето на подписване на договори, посочи той. 

Спасков предположи, че вероятно директорите на лечебните заведения не са имали имали възможност да прегледат договорите предварително и да се стигне до консенсус.

"Когато аз управлявах болница "Пирогов", отивахме в НЗОК и подписвахме договора веднага, защото предварително бяхме договорили голяма част от условията", каза бившият директор на най-голямото болнично заведение у нас.

Спасков отбеляза и друг момент, който ескалира напрежението между лечебните заведения и Здравната каса. Той посочи, че новото в договорите от тази година е разписването на точен брой легла, които ще обслужват пациентите. По думите му това е относително и неясно, защото директорите нямат яснота как ще работи системата.

Той прогнозира, че със заложените средства „Пирогов“ няма да може да изпълни дейностите си, а отговорността за това ще падне върху директора на болницата.

"Пирогов трябва да бъде приоритет с национално значение с допълнителен държавен бюджет, тъй като в случай на извънредни ситуации, като терористични актове например, именно тази болница ще поеме по-голямата част от ранените", каза проф. Красимир Гигов, член на Надзорния съвет на НЗОК.

Той определи като "скандално" липсата на договор между касата и „Пирогов“ и коментира, че отговорността за този пропуск е изцяло на столичната здравна каса, която не е изпълнила ангажиментите си в срок.

Вчера директорът на „Пирогов“ проф. Миланов коментира, че 80% от болниците в София нямат договор с НЗОК.

Дата: 01.06.2016

Източник: Investor.bg

Прочетено: 4096