03.06.2016

В студиото на “Денят започва” (БНТ) темата коментираха президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов и председателят на БСК Божидар Данев.

29 000 българи категорично заявяват, че живеят в условия на съвременно робство. Данните са от новото проучване на австралийска неправителствена организация, а цифрите ни нареждат на 4-то място в Европа по процент от населението, живеещо в такива условия.

Какво ни кара да се чувстваме съвременни роби?

В студиото на “Денят започва” темата коментираха президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов и председателят на БСК Божидар Данев.

"Ако се вгледаме внимателно в критериите, които дефинират що е това съвременно робство и по какъв начин се оценява, ще видим, че в България то клони към етнически проблеми", отбеляза Божидар Данев. Той добави, че “то е свързано и с престъпни действия – принудителна проституция, принудително просене, принудителни бракове, създаването на индустрии, които са не в сивия, а в черния бизнес”. Според него в трудово-правните отношения у нас няма робство, но има хора, които “доброволно са се отдали на робски труд”. Изпълнителният председател на БСК обърна внимание върху факта, че над 92% от фирмите в България са с под 10 служители, т.е. това са семейни фирми, които са се обрекли на доброволно робство и работят по над 15-16 часа на ден, за да гарантират прехраната си. 

Според Димитър Манолов обществото ни е дело на нашите собствени усилия. “В България отсъства върховенството на закона. Имаме чудесни закони, правихме какви ли не неща, когато се присъединявахме към ЕС, въвеждахме всякакви норми. Законодателството, ако го прочетеш, ще кажеш, че тези хора имат чудесни закони. Но от там нататък като видим какво следва зад тези закони, ще видим съвсем друга картина. Когато живеем в такова разбъркано общество, в което не знаеш кой какъв е и какво се случва, където може някакви граждани да отидат и да бият когото си поискат и никой няма да им потърси сметка, няма как на полето на труда нещата да са чисти и ясни до край”, заяви синдикалистът.

Дата: 03.06.2016

Източник: БНТ

Прочетено: 1191