03.08.2016

Правителството прави поредица необясними прехвърляния на собственост в "Кинтекс", "Авионамс" и панаира в Пловдив.

а кратко време правителството на Бойко Борисов направи странни "реформи" на собствеността в три важни за българската икономика предприятия - "Международен панаир Пловдив", военноремонтния завод "Авионамс" и оръжейния търговец "Кинтекс". И в трите случая става дума за сложни трансформации на акционерни участия и поемане на задължения, без да е ясно защо държавата се меси в бизнеса и дали това отговаря на интересите на бюджета и данъкоплатците.

Най-голям засега е скандалът около Пловдивския панаир. Вчера общинският съвет на Пловдив отказа да участва в подялбата на акциите в дружеството, предложена от кабинета. Предната седмица правителството реши, че ще подари държавните 49% в панаира на Пловдив (20%) и на Варна (29%). В момента държавата в лицето на министъра на икономиката е съдружник на "Пълдинтур инвест" - смесено дружество на известния червен бизнесмен Георги Гергов с община Пловдив, което държи 51% от панаира. Оказа се обаче, че правителството е взело решение за раздаване на акции, без да е получило съгласие от община Пловдив, че иска да приема "подаръка" и съдружието с Варна. Още по-странно е, че според одобрения от кабинета план на Агенцията за приватизация държавните 49% в панаира трябваше да бъдат раздържавени през 2016 г.

Новината за "подаръка" и включването на Варна като акционер в Пловдивския панаир - при това с по-голям дял от Пловдив, предизвика недоумение, критики и подозрения, че държавата обслужва частни интереси. Последваха мъгляви обяснения, че целта била панаирът да излезе на Черно море и там също да се правят изложения. Трансформацията се оказа свързана с друга собственост на Георги Гергов - т.нар. "дупка" в центъра на Варна. Става дума за терен, който от години стои замразен заради археологически находки. Включването на Варна като акционер в панаирното предприятие щяло да улесни превръщането на "дупката" в нещо като Ларгото в София - запазени старини отдолу, а отгоре застрояване с модерни търговски площи, като за целта щяло да бъде използвано европейско финансиране. Съмненията са, че всъщност пловдивският бизнесмен си решава бизнес проблеми с помощта на управляващите. Не е тайна, че панаирното градче не се развива добре, а "дупката" във Варна стои безполезна.

И докато около панаира се вдигна "панаир", правителството в пълна секретност натика оръжейния търговец "Кинтекс" в ДКК - Държавната консолидационна компания. Това разкри вчера сайтът Еconomix.bg. Промяната, според която акциите на "Кинтекс" се апортират в капитала на ДКК, вече е вписана в Търговския регистър. Държавният холдинг ДКК е странно образувание, в което вече няколко правителства вливат акции на държавни предприятия. През пролетта кабинетът "Борисов" вкара там акции на "Ел Би Булгарикум", което държи патента за киселото мляко, НИТИ, "Тежко машиностроене", "Горубсо Рудозем", "Държавна лаборатория Българска роза", "Летище Стара Загора" и др. Мотивите за вкарването на "Кинтекс" в тази компания не са известни.

Според Economix.bg ДКК върви по пътя на БЕХ - друг голям държавен холдинг, който се ползва за теглене на заеми и наливане на пари в предприятията, които са под шапката му. Показателно е, че правителството наскоро използва точно ДКК като инструмент за одържавяване на "Авионамс" - военноремонтното предприятие, което бе сред ключовите клиенти на КТБ и една от ябълките на раздора между бившите партньори Цветан Василев и Делян Пеевски.

Вчера премиерът Борисов официално обяви, че "Авионамс" вече е на държавата. Предприятието се оказа заложено от собственика си - офшорка, която има необслужван кредит към КТБ, и се стигна до продажбата му на търг от съдебен изпълнител. Държавата прати на търга ДДК, която придоби срещу 29 млн. лева "Авионамс". Парите за покупката са част от заем, който консолидационният холдинг е теглил от Българската банка за развитие. Другата част от кредита ще бъде налята в "Авионамс" и ще отиде за закупуване на оборудване. Според идеята на премиера там ще се ремонтират военни самолети и хеликоптери. Абсурдното в случая е, че "Авионамс" е приватизиран на два етапа, като държавата е продала окончателно дела си точно при първото правителство на Бойко Борисов.

Тъй като ДКК на практика няма дейност, от която да печели, тя се издържа от дивидентите, които получава от своите дъщерни дружества. Изглежда пак от дивиденти тя ще връща и заемите. Една от идеите на ДКК беше да събира печалбите от "дъщерите" си и да ги внася в бюджета.

Дата: 03.08.2016

Източник: в. СЕГА

Прочетено: 1512