05.08.2016

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев каза за "Хоризонт".

Работодателските организации настояват да бъдат отменени минималните осигурителни прагове. В писмо до министрите Владислав Горанов и Зорница Русинова бизнес организациите заявяват, че договаряните всяка година прагове увеличават сивия сектор. От своя страна синдикатите отхвърлят подобно твърдение.

За 11-а поредна година бизнес и синдикати договарят минимални осигуровки по браншове, а поне от 5 години бизнесът не смята, че този механизъм е ефективен. Работодателите твърдят, че пречи. Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев каза пред "Хоризонт":

Миналата година бяха въведени драстични мерки. В Наказателния кодекс беше записано, че този, който не плаща социални вноски, това вече се преследва като престъпление. Ще видите, че най-съществените подобрения са в събирането на осигурителните вноски. При това нарастване на осигурителните вноски не виждам защо трябва да се проведе такава неясна практика.

Синдикатите обаче са категорични, че договарянето изсветлява икономиката. Дори предлагат при отказ по административен път да се налага 10-процентно нарастване на праговете, над средния договорен.

Дата: 05.08.2016

Източник: БНР

Прочетено: 1365