11.08.2016

Тя ще предоставя широк набор от информационни и консултантски услуги за стартиращи и съществуващи фирм.

В страната ще бъде изградена национална мрежа от местни центрове и инкубатори за бизнес развитие. Това става възможно, след като правителството одобри допълнение на списъка от мерки към Плана за действие „Предприемачество 2020 - България“. В него се включва нова мярка – „Национална мрежа от местни центрове и инкубатори за бизнес развитие“ към областта „Създаване на благоприятна среда за растеж и развитие на предприятията“, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Мрежата от бизнес центрове ще включва организации, които подпомагат предприемачеството и предоставят широк набор от информационни и консултантски услуги за стартиращи и съществуващи фирми, работещи на проектен принцип в консорциум. Водеща организация и координатор на мрежата ще бъде Министерството на икономиката чрез Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

В рамките на националната мрежа се предвижда предоставяне на пакетни услуги в няколко категории, чрез които ще може да се прави бизнес оценка на малките и средните предприятия, включително оценка на иновационния им капацитет.

Предвидени са още обучения, бизнес планиране, информация за достъп до капитал, за достъп до обществени поръчки, за оперативните програми, изпълнявани у нас през настоящия период, съфинансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове, за участия в търговски мисии и изложения и др.

Предвижда се периодът на реализация на мярката „Национална мрежа от местни центрове и инкубатори за бизнес развитие“ да бъде през 2017-2020 и да бъде изцяло финансирана от няколко оперативни програми.

Дата: 11.08.2016

Източник: Economy.bg

Прочетено: 766