07.09.2016

Едва 1 на 21 хил. автомобила в България е електрически, показа анализ на Индустриален клъстер „Електромобили“ 

Едва 1 на 21 хил. автомобила в България е електрически, показа анализ на Индустриален клъстер „Електромобили“ (член на БСК) по данни на Пътна полиция към октомври 2015 г. Броят им се увеличава през последните месеци, но България значително изостава от Европа по въвеждането на електромобили. Абсолютен лидер е Норвегия – 23% от новите автомобили са електрически срещу 0.08% дял в България. У нас има 33 станции за зареждане, като в София са 11. Някои от тях имат навеси, покрити със соларни панели. Те осигуряват електроенергия, добита от слънцето, и сянка на зареждания електромобил. Първата слънчева зарядна станция за електромобили в България е монтирана през 2012 г. Зарядната екостанция за една година може да захрани 1440 електромобила и 3800 електрически скутера. При пробег от едно зареждане от 50 km се получава средно годишно намаляване на изхвърляния в атмосферата въглероден диоксид от 10,5 тона. В големи градове като Пекин само автомобилите повишават локалната температура с почти цял градус, като водят също до допълнително използване на енергия за климатици и до изхвърляне на 10 686 тона CO2 в атмосферата.

През март тази година министерството на околната среда и водите обяви, че ще субсидира с до 20 000 лева закупуването на електромобили и с до  10 000 закупуването на „плъг-ин“ хибриди в структурите на държавната и общинската администрация. Програмата се реализира съвместно с НСОРБ и Националния доверителен екофонд. Стойността на проекта е 1 милион лева. Всяка администрация може да кандидатства за частичното субсидиране – за не повече от 3 превозни средства. Сред одобрените бенефициери са 4 държавни институции – Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката, Министерството на труда и социалната политика и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Одобрени бяха проектите и на следните 22 общини – Асеновград, Поморие, Горна Оряховица, Бургас, Трън, Разлог, Видин, Стара Загора, Самоков, Габрово, Мъглиж, Смолян, Пловдив, Сливен, Варна, Попово, Сливница, Баните, Малко Търново, Никола Козлево, Несебър и Плевен. Закупените 44 електрически и електрически хибридни превозни средства ще се използват за обслужване на общински обекти в етап на строителство, преглед на общинската пътна мрежа, текущ контрол и охрана на общински обекти и др.

elektromobili2
Електромобилите стават все по-популярни в цял свят

Принцип на действие

Всъщност, като много „съвременни“ технологии, които използваме без да се замисляме, електромобилите също имат корени далеч в миналото и съвсем не са новост. Електрическите мотори с постоянен ток датират още от 1832, а в началото на 20 век масово се произвеждат автомобили, които разчитат на тази технология. Защо тя не е развита и е отстъпила място на двигателя с вътрешно горене и променило ли се е нещо днес? Обяснено накратко, електромоторите разчитат на физично откритие от началото на 19 век – трансформацията на електрическата енергия в механична. Протичането на ток през проводник генерира собствено магнитно поле около него – ако поставим въпросния проводник в друго магнитно поле – да речем постоянен магнит – възниква физическа сила на привличена или отблъскване между проводника и магнита. Следоветелно, за да завъртим или задвижим механично някаква установка, нужни са ни електричество и магнити. Този принцип от 1820 все още се използва масово навсякъде – от прахосмукачките, през пералните машини до най-модерните електромобили.

Разлика между хибрид и електрическа кола

Електрическата кола (наричана още електромобил) е автомобил, използващ двигател с изцяло електрическо захранване. За разлика от хибридите, електрическите коли не притежават двигатели с вътрешно горене. Най-широко разпространение електрическите коли имат в САЩ, следвани от Япония и Западна Европа.

Любопитен факт е, че електромобилите се появяват преди двигателите с вътрешно горене. Първите прототипи на електрически коли са били създадени още през 1835 г. Електрическите автомобили са популярни в края на 19 век и началото на 20 век, докато напредъкът в технологиите на двигателите с вътрешно горене и масовото производство на евтини бензинови автомобили довеждат до спад в използването на електрически транспортни средства. От 2008 г. насам се наблюдава ренесанс на електрическите коли, благодарение на напредъка в технологиите за производство на акумулатори и контролери, притесненията относно повишаването на цените на петрола, както и необходимостта да се намалят емисиите на парникови газове. Бъдещето на електрическите коли зависи до голяма степен от цената на акумулаторите. За да се разреши този проблем, много автомобилни производители са създали съвместни предприятия с производители на батерии

Идеята за автомобил с хибридно задвижване също не е нова. Първото подобно возило – Lohner Electric Chaise се появява през далечната 1899г. и е изобретено от Фердинанд Порше. Идеята за хибридни автомобили става отново актуална през 70-те години в САЩ, когато се разразява невиждана петролна криза и същевременно са въведени строги екологични изисквания.

Elektromobili

Предимства

Електрическите коли, в сравнение с колите с двигатели с вътрешно горене, притежават следните преимущества:

По-голям КПД

Ако сравним един електромобил с конвенционална кола с бензинов или дизелов двигател, предимствата са очевидни. На първо място – коефициентът на полезно действие на един съвременен бензинов двигател с вътрешно горене е между 25 и 33%. Това значи, че между 2/3 и ¾ от енергията се губи в топлина и триене между различни части – скоростна кутия и така нататък. За сравнение КПД на електродвигателите е от 85 до 95%, което е огромна разлика.

Значително опростено обслужване на колите — по-малко на брой и по-неизносващи се части

Не замърсяват природата. Движението с електромобил е 97% по-чисто от автомобилите с ДВГ

При електромобилите няма шум от двигателя, който да смущава престоя ви в купето. Също така те нямат скоростни кутии, което прави потеглянето и спирането много по-плавни.

Благонадеждност – има редица примери за изминаването на повече от половин милион километра без каквито и да било проблеми.

Не по-малко приятно е лекото им управление. Повечето са автоматици, няма придърпвания при смяната на предавките както при механичните кутии

Докато почивате през нощта, автомобила се зарежда от електрическата мрежа. За по-малко време от това, което е нужно на нас самите да се наспим добре. Средното време за зареждане е някъде между 2 и 6 часа в зависимост от разстоянията.

От една от най-известните марки автомобили в света посочват, че имат много по-малко рекламации при хибридните си модели, отколкото при конвенционалните.

С покачващите се цени на горивата и с големия разход на гориво често дори и най-краткото пътешествие може да ви струва много. Да изминете 100 километра с един автомобил от среден клас с бензинов двигател с разход на гориво близо 8,5 литра на 100 км. може да ви струва над 20 лв. Изминаването на същото разстояние с електромобил ще ви струва не повече от 5 лв.

Според коефициентите на Евро-емисионните стандарти:

  • един конвенционален дизелов автомобил отделя средно 12.8 кг емисии CO2 при пробег от 20 000 км годишно;
  • един конвенционален бензинов автомобил отделя средно 46 кг емисии CO2 при пробег от 20 000 км годишно. За електромобилите тази цифра е 0

Митове и факти

Мит: Хибридните коли не са достатъчно мощни.

Факт: Този клас автомобили се усъвършенстват непрекъснато. Въпреки че са изключително икономични, това не им пречи да бъдат и мощни. За пример спортния Lexus GS 450h е с мощност над 300 конски сили и ускорява 0-100 км/ч за 5,9 секунди.

Мит: Батериите на хибридните автомобили се развалят бързо и трябва да се подменят.

Факт: Батериите на хибридните автомобили са проектиране да издържат жизнения цикъл на автомобила – минимум 10 години или 250 хиляди километра. На практика много рядко се налага подмяна на батерия на хибриден автомобил.

Мит: Електрическият мотор на хибридния автомобил е предпоставка за токов удар или пожар в

автомобила.

Факт: Такъв риск съществува колкото във всеки един друг автомобил. Хибридната система е напълно обезопасена. Местата, където протича високо напрежение, са напълно изолирани от рисков контакт.

Мит: Хибридният автомобил трябва да се зарежда с гориво с по-високо октаново число.

Факт: Хибридните автомобили работят превъзходно със стандартните горива, които се предлагат на пазара.

Мит: Хибридният автомобил предполага по-скъпа поддръжка.

Факт: Хибридната система не изисква допълнително внимание и усилия при поддръжката. Дори напротив, не само влияе позитивно на месечния бюджет за гориво, но и намалява разходите по поддръжка и обслужване на автомобила.

Можете да измиете електромобила си в автомивка

Електрическата система на електромобила е изолирана и дори и да измиете купето в автомивка това няма да повреди мотора.

Дата: 07.09.2016

Източник: kmeta.bg

Прочетено: 3058