20.11.2016

Живеем е тоталитарна демокрация, каза Божидар Данев в предаването "Беновска пита"

Бизнесът иска устойчивост, а сегашната криза създава неустойчивост. Това каза в предаването "Беновска пита" председателята на БСК Божидар Данев. В момента нашите институции не работят без централна власт, заради това ние искаме да има колкото се може по-малко сътресения. 

Неустойчивост се вижда в популистките виждания на част от депутатите. А някои от големите партии дори започнаха да се втренчват в резултатите на референдума. Истината е че те се опитват да капитализират вижданията си, каза Данев. 

Той изрази личното си мнение, че кавито и промени да се направят в изборното законодателство,  малко вероятно е да се стигне до това в следващия парламент да влязат три партии. Но и това не би било драматично и няма да се стигне до заглушаване на многогласието.

Една смесена система, според Данев, би била полезна, защото ще могат да влязат интересни хора в парламента. 26 години се говори за децентрализация на бюджета, но това не се случи. При това положение общините са зависими от върховната власт и определена личцност, при това положение, къде е демокрацията попита риторично той. Децентрализацията на бюджета може да се направи и от ляво, и от дясно правителство, въпросът е да има решимост. Това не го направи нито Иван Костов, нито после Сергей Станишев, нито Бойко Борисов. Това е тоталитарна демокрация, заключи той.

Според Данев нашата икономика е изгубила уникален шанс тези две години, заради лошо управление. Като пример той даде фактите, че не сме се възползвали докрай нито от събитията в Тунис и Арабския свят, който са смъкнали цените на горивата, нито от това, че бе освободен голям туристически поток, който можехме да приемем. 

ВЖ. ВИДЕО

Дата: 20.11.2016

Източник: Канал 3

Прочетено: 1826