02.12.2016

70% от завършващите средно образование искат да мигрират

77% от работодателите не могат да си намерят специалисти с необходимата квалификация и умения, сочи изследване на агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия. То беше представено от ръководителя на Националния център за оценка на компетенциите към БСК Томчо Томов по време на Финансов форум за образование, кадри и растеж, организиран от Асоциация Банка на годината.

Има няколко основни причини за липсата на специалисти. Първата група причини са проблеми с технологичните умения и познанията за бизнес процеси, обясни Томов. Интересното е, че има и физическа липса на кандидати за определени позиции. Някои градове като Пловдив, Варна и Стара Загора вече имат огромен проблем с намирането на хора, тоест проблемът е и с количеството, а не само с качеството.

Друга причина за липсата на подходящи кадри са проблеми с т.нар. soft skills – умения за общуване, работа в екип и др.
Една четвърт от завършилите у нас през последните 5 години се осигуряват в чужбина, т.е. са заминали да работят там. 70% от завършващите средно образование изявяват желание за миграция към по-големи градове или към чужбина. Миграцията продължава да нарства, предимно млади хора напускат България. „След като се отвори възможността с Канада ще видим нова вълна на напускащи, и то висококвалифицирани специалисти“, каза Томов.

Дата: 02.12.2016

Източник: 1kam1.com

Прочетено: 1818