09.01.2017

България не е изпълнила 12 от условията по еврофондовете

Към края на миналата година България не е изпълнила 12 от общо 45 предварителни условия за получаване на европейско финансиране през новия програмен период.

Към края на миналата година България не е изпълнила 12 от общо 45 предварителни условия за получаване на европейско финансиране през новия програмен период (2014-2020 г.). Има реален риск от спиране на парите по някои от програмите. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера в оставка на въпрос на депутати от ДПС, съобщи БГНЕС.

Става въпрос за 1 общо и 11 тематични предварителни условия, които е трябвало да бъдат изпълнени до края на декември миналата година. Други две от условията са "подадени" на Европейската комисия, но още не са сертифицирани. Очаква се анализ, след което ще стане ясно дали има нужда от допълнителни корекции. Реално страната ни е изпълнила общо 31 от предварителните условия, по две очаква отговор, а за 12 е в забавяне.

Изпълнението на тематичните предварителни условия се бави в секторите "Наука и иновации", "Риск от бедствия", "Води", "Транспорт", "Интеграция на ромите", както и в част от Програмата за развитие на селските райони и в сектор "Морско дело и рибарство". От общите предварителни условия забавяне има по Оперативна програма "Околна среда". Виновни за това са съответните министерства и институции - Министерството на образованието, Министерството на икономиката, МВР, Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта, Министерството на земеделието, Националният статистически институт, Националният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси.

Забавянето идва въпреки засиления според Томислав Дончев мониторинг над управляващите органи. Освен това през септември 2016 г. е изпратено и нарочно писмо до ръководителите на съответните институции. Така българското правителство било положило всички необходими усилия.

Според регламента на сегашния програмен период неизпълнението на предварителните условия може да доведе до спиране на част от европейските фондове. Томислав Дончев обаче е оптимист. "Няма основание да се очаква критично забавяне в изпълнението на предварителните условия и спиране на междинните плащания по програмите", успокоява той в отговора си до депутатите. Вицепремиерът в оставка допълва, че до официалния отчет има още половин година. "Държавите членки ще отчитат изпълнението на предварителните условия чрез официална самооценка през 2017 г. Тя ще бъде както част от доклада за напредъка по Споразумението за партньорство относно всички приложими условия, така и част от годишните доклади за изпълнението на всяка програма относно условията, които са приложими за нея", пише той.

Дата: 09.01.2017

Източник: в. Сега

Прочетено: 2641