01.02.2017

Активността в промишления сектор на еврозоната достигна 69-месечен връх в началото на новата година благодарение на солиден ръст на новите поръчки към тригодишен връх с оглед на по-слабото евро и разширяване на промишленото производство за 43-ти пореден месец, показват окончателни данни от проучване на агенция Markit.

Промишленият PMI индекс нарасна през януари до 69-месечен връх от 55,2 пункта спрямо 54,9 пункта през декември и над предварителен индекс на ниво от 55,1 пункта, като по този начин индексът се намира на позитивна територия (над важното ниво от 50 пункта) през всеки месец от юли 2013-а година насам.

В същото време индексът, измерващ промишленото производство, стабилизира в декемврийския 32-месечен връх от 56,1 пункта, докато ценовите индекси на входа и на изхода на предприятията отчитат ускорен растеж през януари.

Агенция Markit отбелязва, че националните PMI индекси сигнализират за по-бърз растеж на промишлената активност в Австрия (70-месечен връх), Германия (36-месечен връх), Франция (68-месечен връх) и Испания (20-месечен връх), докато аналогичният индекс за Гърция се понижава до 16-месечно дъно, в Холандия до тримесечно и в Италия до двумесечно дъно.

Промишлеността в еврозоната бележи силен старт на настоящата година, наслаждавайки се на най-силното темпо на експанзия от почти шест години насам. Нивата на растеж на новите поръчки, на износа и на трудовата заетост се намират в многогодишни върхове, като обезценката на еврото играе ключова роля в подкрепа на новите експортни продажби, посочи Крис Уилямсън, който е главен бизнес икономист в агенция Markit.

Ако текущият растеж на промишлената активност и промишлените цени е устойчив, риториката на ЕЦБ би трябвало да стане малко по-агресивна в посока затягане на паричната и лихвена политика, макар че централните банкери могат да останат предпазливи относно икономическите перспективи с оглед на политическата несигурност през настоящата година, допълни той.

Дата: 01.02.2017

Източник: БНР

Прочетено: 1298