01.03.2017

Голяма част от таксите, които  бизнесът е принуден да плаща, са един вид скрити данъци

 
Голяма част от таксите, които  бизнесът е принуден да плаща, са един вид скрити данъци.

Това каза за предаването  „Нещо повече“ по „Хоризонт“ изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев по повод обещанията на служебния кабинет за административни облекчения за бизнеса.

Само миналата година тези такси са нараснали 11,2 процента. Тази година е предвиден нов ръст от 7,6 процента. Само за данъците, които се плащат на Бюджета, са над 1,2 млрд. Над 1,2 млрд. са и таксите към общините. Това означава, че с 2,4 милиарда се натоварва бизнеса, което е повече от данък печалба. От данък печалба приходите в бюджета са около 2 милиарда! И тези такси всяка година растат! Растат с увеличаване размера на различните агенции, с нарастване на  натиска върху бизнеса.

Служебното правителство е поело ангажимент да бъде ограничен размерът на таксата, свързана с вписване на различни сделки и на различни обезпечения. Агенцията по вписванията се е превърнала в приходна агенция на бюджета, заяви Данев и се аргументира, че разходите ѝ са около 16 млн. лева, а приходите от такси 58 млн. лв. Разликата отива в Бюджета, а явлението  не е изолирано и се вижда и в Патентното ведомство и други агенции. 

Извинете, няма такава страна в Европа, с 5,6 процента от приходната част на бюджета за такси. Само едно сравнение ще ви дам, че в Словения са 0,2 процента.

Непрекъснато се пъчим с ниските данъци, а всъщност нямаме ниски данъци, имаме възможност за рекет от администрацията, заяви Данев и даде пример с проверките на пожарогасители, басейни и храни, които се заплащат, дори когато всичко е изрядно. Колкото повече проверки, толкова повече приходи в Бюджета, констатира той. Страната ни е и единствената в Европа, където таксата за отпадъци е според активите на предприятията. Това означава, че предприятия, които са напълно автоматизирани и безотпадни, но имат големи активи, плащат големи суми.

Абсолютно никаква логика. И се питаме защо няма инвестиции в страната! Те са толкова фрапиращи неща, които непрекъснато говорим. Разбира се, глухотата на политическия елит е известна и не се разпростира само до тези неща.

През миналата година е имало 395 предложения за различни законодателни промени, а в последните 4 години само един закон е бил приет след оценка на въздействието, изтъкна Данев, според когото идеята за промяна във фискалната рамка е не нежелателна:

В момента българската икономика е в много тежко състояние. Тя е почти пред колапс въпреки този ръст от 3,1% или 3,6%, тъй като ние сме една маргинална икономика. Имаме около 6 300 евро на глава на населението, за разлика от Румъния, която има вече над 9 000 евро и за разлика от Европа, където е БВП е на глава от населението е 6 пъти повече! Всяко пипане във фискалната рамка е във всички случаи негативно въздействие на чуждестранния инвеститор! А България се нуждае жизнено от чуждестранни инвестиции!

Дата: 01.03.2017

Източник: БНР

Прочетено: 1957