02.03.2017

Автомобилната индустрия е основен двигател на пазара на индустриални площи, сочи проучване на Colliers

Съставляваща 3.5% от брутния вътрешен продукт на България, автомобилната индустрия заема съществено място в икономиката на страната. Понастоящем около 100 компании с над 33 000 служители произвеждат компоненти за глобалната автомобилна индустрия. Това се посочва в доклад на Colliers International за автомобилната индустрия в България през 2016. 

Изследване на компанията в сътрудничество с Аутомотив Клъстер България, нарежда страната ни на челно място по привлекателност за автомобилната индустрия. Приходите, генерирани от този сегмент за 2015 г. възлизат на 1.55 млрд. евро.

Продуктовият микс, произвеждан от основни и неосновни компании, включва: въздушни възглавници, лагери, уплътнения, кабели, сензори, електроника, осветление, акумулатори, климатици, компоненти за двигатели и др. Независимо дали ще са компоненти за двигателите на Porsche, микрочипове за Volvo, кожена тапицерия за Mini Cooper или алуминиеви панели за новото BMW 7-серия, автомобилният сегмент в България обхваща широк спектър от части и елементи предназначени за финалния продукт. Компаниите от бранша в България произвеждат части за Audi, Mercedes, Volkswagen, Renault, Ford, Lada, Fiat, Porsche, Seat, Skoda, Volvo, Nissan, Mini, General Motors и много други. 

Според проведеното изследване цената на труда е най-голямото преимущество на България при избор на държава за правене на бизнес. Този фактор е избран от половината респонденти като ключов при вземане на решения от подобно естество. Въпреки това, цената на труда не е единственият критерий, отнасящ се към човешкия капитал.

Страната е добре позната с големия набор от умения на съществена част от работната сила. В днешни дни България се превръща в популярна дестинация, поради факта че служителите говорят свободно много езици и имат добри познания по математика и инженерни науки. Поради религиозната и културна кохерентност на страната (>90% православни християни), служителите показват лоялност в работата им, което е особено ценено от работодателите.

По отношение на математическите и инженерните познания, България взима участие и често печели медали, в много международни научни състезания и олимпиади. 

Големите затруднения, с които повечето бизнеси се сблъскват при установяването на бизнеса им в България, са квалификацията на работната сила и публичната администрация със съответно 35% и 22%. Други предизвикателства като правната система, липсата на бизнес среда и корупцията се нареждат като второстепенни такива. 

Над 60% от производителите на автомобилни компоненти в България обмислят разширяване в рамките на настоящата локация. Едно предприятие от четири няма планове за промяна. Едва 9% обмислят свиване на дейността, а 5% отправят поглед към други локации.

 

Производителите на автомобилни компоненти, заедно с компаниите от леката промишленост, са основния двигател на пазара на индустриални площи в България, коментират още от Colliers International в доклада си за пазара на индустриални площи в страната.

Според проучването на Colliers, представителите на тази индустрия избират предимно южната част на България. През 2016 г. се наблюдава нова тенденция по отношение на локацията на компаниите, търсещи индустриални площи. Нараства концентрацията на фирми в посока западната част на София - Божурище и Костинброд, като алтернатива на вече утвърдени райони като Пловдив, например. За това допринасят изграждането на Западната дъга на Околовръстен път и Северната скоростна тангента, улесняващи веригата на доставки към Централна и Западна Европа, и наличието на неусвоена работна сила в София област. 

Дата: 02.03.2017

Източник: Economy.bg

Прочетено: 1350