11.11.2017

От името на браншовите организации в сектор "Сигурност и охрана" - ИКС, БКОС и СФОС

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

По повод професионалния празник на охранителя и частната охранителна дейност

От името на:

  • Българска камара за охрана и сигурност (БКОС) - член на Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес;
  • Индустриален клъстер Сигурност (ИКС) - член на Българска стопанска камара –
  • съюз на българския бизнес;
  • Съюз на фирмите за охрана и сигурност (СФОС) - член на Съюза за стопанска инициатива

 

С ПМС от 04-02-2010 г се взема решение 11 ноември – Св. Мина, да бъде определен за професионален празник на охранителя и частната охранителна дейност.

Прието е, когато е празник, да не се споменава и говори за проблеми.

Но, когато медиите и обществото свързват и чуват този сектор само и единствено с негативи и проблеми, няма как просто да се обърнеш към колегите и наши служители с дежурното „Честит Празник , колеги! Бъдете Здрави и нека Св. Мина ви помага“ Или пък да обясняваме че ние сме постигнали : 1-во,2-ро, 3то във времето и  сме с ен милиона лева обороти  …“

Не, ние считаме че е ред този път да кажем :

Това се те ОХРАНИТЕЛИТЕ и празника е първо техен: Нашите охранители,(наричани още с най различни епитети и квалифицирани в най различни групи от обществото ), голяма част от тях сте свикнали да ги виждате: на входа на магазина, на входа на учрежденията, по улиците в автопатрулите, тичайки към някое произшествие или стоейки и съблюдавайки за спокойствието на  хората, някъде там на невъзможните места, където никой не би очаквал …

Това са ТЕ: нашите служители, които работят ВЪПРЕКИ

Въпреки, понякога неприложимите условия и изисквания заложени им, както от възложителите, така и от държавата през законодателството, въпреки несгодите и липсите в по голямата част от времето, въпреки нежеланието в повечето случаи по решение на некомпетентни ръководители за съдействие на тези наши служители, независимо че два специални закона го изискват,  с мотива: на Вас за това ви плащат.

Това са ТЕ, тези които работят и в частните охранителни фирми, въпреки непрекъснатия административен, регулаторен и контролен режим, на който сме подложени, като се започне от специалните закони, та се приключи с отделни подзаконови нормативни актове, четени и прилагани по различни принципи. 

От една страна, законодателството залага множество рестрикции към нас, от друга страна, възложителят по обществени поръчки залага „най ниска цена“ и изисквания за изпълнение на дейността по възможност от целия спектър на услугите, при това с условието „при спазване на трудовото, специалното и осигурително законодателство“.

Празник?!? Да, на 11 ноември е празник на охранителя и на частната охранителна дейност!

Познаваме ли ги ?!

Да, имаме много още проблеми за решаване при самите нас !

Има още много работа за вършене, има още много какво да развиваме и отстояваме.

Нека пожелаем на нашите служители най-вече: Бъдете здрави и успешни, колеги, работата да ви спори, усмивките да са повече, просперитетът да ви води напред!

Нека Свети Мина защитава, пази и даде сили на служителите и на ръководителите на частните охранителни фирми да се справят с всички онези препятствия и предизвикателства, пред които се изправят ежедневно, понякога и ежечасно!

Нека си пожелаем да успеем да отстоим и да изградим още по-стабилно този сектор, който се грижи под покровителството и на Св. Мина първо за дома, семейството.

Нека си пожелаем, мир, спокойствие, сили и здраве!

Честит професионален празник на охранителя и частната охранителна дейност!

 

Николета Атанасова
Председател на УС На БКОС

Александър Иванов
Председател на СУ на ИКС

Ангел Тянков
Председател на УС на СФОС

   

 

Дата: 11.11.2017

Източник: Индустриален клъстер "Сигурност"

Прочетено: 1952