31.01.2018

Броят на електромобилите в България нараства с над 50% на година. Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Илия Левков, председател на управителния съвет на  „Индустриален клъстер Електромобили“ (член на БСК).

По думите му в началото, когато този тип автомобили са започнали да навлизат в България, броят им е бил минимален, докато в момента в страната се движат между 500 и 1000 електромобила.

Според него тези коли вече са изключително достъпни, а станциите за зареждане са на все повече места. „Похвално е и че вече у нас, поне в столицата, има проекти за споделено пътуване с електромобили“, каза още експертът. 

Левков даде и пример за ефикасността на този тип превозни средства. Според него 100 км градско шофиране в населено място като София би излязло на човек около 2,50 лв., ако зарежда електромобила си в гаража, а цената на експлоатацията на такава кола през годините е значително по-ниска от тази на конвенционалния автомобил с двигател с вътрешно горене.

Относно замърсяването на въздуха, особено през зимните месеци, Левков коментира, че електромобилите не са панацея на проблема, а автомобилите са сериозна част от него.

„Истински ефективните мерки трябва да са комплексни, на държавно ниво – като например спирането на помощите, давани под формата на дърва и въглища, както и фокус върху чистотата на улиците, прахът от които е един от основните източници на фини прахови частици“, обясни гостът.

Вижте още във видеото

Дата: 31.01.2018

Източник: Bloomberg TV

Прочетено: 1533