21.02.2018

С правилата за внос на работна ръка се "торпилира" социалният диалог, скочиха синдикати

вж. ВИДЕО

Депутатите приеха на второ четене промените, регламентиращи вноса на работна ръка. На заседание на ресорната парламентарна комисия по въпросите на труда и демографската политика приеха окончателно спорните от гледна точка на синдикатите промени, регламентиращи вноса на работна ръка от трети страни, както и на висококвалифицирани работници.

Двата синдиката - Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа" обявиха с нарочно становище, че не подкрепят предложените изменения.

По време на дебата в зала Ваня Григорова обвини вицепремиера Валери Симеонов, че правителството прокарва интересите на бизнеса и че "торпилира" социалния диалог. С промените се въвежда задължението работодателите да обявяват свободните работни места, за които търсят работници в Бюрата по труда и се премахва прагът от 10% квота за внос на работници от трети страни.

През седмицата президентът на КНСБ Пламен Димитров определи това намерение като заплаха за националната сигурност. Ваня Григорова посочи по време на заседанието, че няма никакви данни за пазара на труда, които да налагат това увеличение. Тя посочи, че за малките и средни предприятия, съставляващи 90% от икономиката на страната - прагът се увеличава на 35%, което на практика прави вносът на работна ръка - стандартна норма.

Спор възникна и по отношение на отпадането на т. нар. пазарен тест. Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, заяви, че няма такъв работодател, който да предпочете да наеме чужд работник и да му плаща квартира и да осигурява семейството му тук, ако намери българин за тази работа. Той припомни, че на 100 напускащи икономиката влизат едва 63-ма, от които половината със средно образование, като се прибави и емиграцията от 4000 души - ножицата се затваря и няма предприятие в България, което да няма проблеми с работната ръка.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов коментира, че за да се реализират японските инвестиции например, договорени при посещението при Бойко Борисов, е необходимо да бъдат осигурени кадри. Велев допълни, че в европейските директиви няма ограничения за вноса на работна сила.

Така в една Германия 17% от работниците били чужденци - граждани на трети страни, защото и там нямало кой да работи. Той даде за пример цели предприятия в Румъния, Чехия, Словения, в които всички наети са чужденци.

В края Велев цитира доайена на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев: "Един народ, ако е решил да се самоубие, няма кой да му попречи" и настоя, че ако промените не бъдат приети - ще се случи именно това. Представителите на работодателските организации бяха категорични, че всеки би предпочел българския работник пред вноса на чуждия, защото едното е икономически по-неизгодно и това е истинският пазарен тест.

Същата теза застъпи и вицепремиерът Валери Симеонов. Той опроверга твърденията на синдикатите, че въпросните предложения не са обсъждани по време на заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество и заяви, че това категорично не е вярно и техните подписи стоят под протоколите от разискванията. Той бе категоричен, че фирми отказват поръчки от чужбина именно заради липсата на достатъчно и квалифицирана работна ръка.

Дата: 21.02.2018

Източник: News.bg

Прочетено: 1718