28.03.2018

Кабинетът не се отказва от критикуваната поправка, бизнесът: утре депутатите няма да имат имунитет

Правителството няма намерение да оттегля спорните промени в Наказателния кодекс, с които корупцията в частния сектор се приравнява към тази в обществения. Но за да отговори на критиките, които идват не само от бизнеса, а и от магистратските среди, ще остави законопроекта в ръцете на "работна група в широк състав".

С такава заявка на правосъдния министър Цецка Цачева и председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов приключи продължилото няколко часа обсъждане в Народното събрание на измененията в НК. От думите на Кирилов стана ясно, че тази широка работна група щяла да започне работа по прецизиране на текстовете, но чак след като те бъдат приети на първо четене в пленарна зала. Нито един от двамата обаче не пое ангажимент дали прословутият чл. 282 (за длъжностно престъпение, б.р.), с който на практика за корупционни престъпления прокуратурата ще може да встъпва и срещу мениджъри в частни компании, ще отпадне.

За пореден път днес проектът на Министерство на правосъдието, продиктуван - по думите на Цачева - от искане на Европейската комисия, бе подложен на безпощадна критика - от прокуратурата, от адвокатурата, от най-големите работодателски организации у нас.

Председателят на правна комисия Данаил Кирилов даде първо думата на Цачева, за да направи експертна обосновка на спорните предложения. Цачева обаче заяви, че предпочита да направи политически коментар.

Тя изтъкна, че борбата с корупцията е изведена като основен приоритет на правителството и припомни, че освен това на нея бе посветен и КСНС при президента Румен Радев, беше проведен и дебат по искането от БСП на вот на недоверие на тема "провал в борбата с корупцията". "Трябва да дадем отговор", посочи Цачева. Тя за пореден път посочи, че измененията са продиктувани от препоръки на Еврокомисията по линия на механизма за сътрудничество.

Руслан Стефанов от Център за изследване на демокрацията (ЦИД) посочи, че в предложението на ЕК все пак има резон, защото "всяко едно корупционно действие в частния сектор води до накърняване на интересите на потребителите" и даде пример с фалита на частната КТБ. По думите му трябва да се помисли и за по-сериозна регулация по отношение на професиите "с гарантирани държавни пазари" - нотариуси, частни съдебни изпълнители и др. Но допълни и, че е "много трудно да се вземат такива решения.

От трите най-големи работодателски организации - АКИБ, КРИБ и БСК обаче не спестиха критики и обявиха, че така държавата не само ще пречи на свободната стопанска инициатива, но и че експертите на Комисията, направили тези предложения са некомпетентни.

Не можем да искаме от прокуратурата да санира недобрата работа на държавните регулатори - БНБ, КФН, КЕВР и пр. имат достатъчно правомощия, допълни Велев.

Евгений Иванов от КРИБ пък подчерта, че "дружно" трите организации произвеждат 86% от БВП на държавата и призова "този проект да се оттегли за известно време и да се види нужен ли е".

Бившият правосъден министър и вицепрезидент на Росен Плевнелиев - Маргарита Попова, която има над 20 години стаж като прокурор и съдия, говори от името на БСК в качеството й на неин зам.-председател. Тя заяви, че няма "грам съмнение, че този законопроект е създаден с добри замисли". След това обаче започна с "но"-тата.

И допълни:

На Европейската комисия, експертите си тръгнаха миналата седмица, подшушна й Цачева, която стоеше близо до Попова (един от въпросите на ЕК по Механизма за сътрудничество е и какво сме изпълнили именно от споменатите препоръки на прокурорите от 4 западни държави, б.р.)

Знам, била съм на ваше място. Но аз след 21 г. в прокуратурата, като видях тези промени, малко се изплаших. Просто си представих как обличам червената тога и заставам пред съдията. Как ще излезе подсъдимият бизнесмен от залата, какви ще са последствията за бизнеса му, за семейството му?

От Висшия адвокатски съвет повториха становището си, че текстовете за корупция в частния сектор са пагубни за бизнеса и са пряка атака срещу свободата на договаряне, конкуренцията и свободата на търговска дейност. С ирония, адвокатите подчертаха, че личният им интерес е текстовете да бъдат приети в предложения вид, защото това ще им осигури много работа. Но поправките в НК са вредни за гражданите, категорични са от Съвета.

Пенка Богданова, зам.-главен прокурор потвърди, че проектът на Министерството на правосъдието е в отговор на препоръките на ЕК и проверката на прокуратурата.

Колежката й Мария Шишкова пък препоръча Консултативният съвет по законодателството да се произнесе по законопроекта. За да стане това обаче, трябва да има воля на депутатите.

Дата: 28.03.2018

Източник: Клуб Z

Прочетено: 3116