31.05.2018

Evrotrust предлага решение за новите изисквания за подаване на документи чрез задължителната електронна форма

Мобилното приложение за бързо издаване на електронен подпис Evrotrust решава казуса с времеемкото събиране на подписите на всички лица, които имат роля в подаването на оферти за обществени поръчки. От 1 април 2018 г. стана задължително към стандартната тръжна документация да се подава и електронна форма на единния европейски документ за обществени поръчки (ЕЕДОП). Новите изисквания могат значително да забавят процеса на кандидатстване особено за компании, чиито представители са в чужбина. 

С разработеното от българската компания “Евротръст технолоджис” приложение издаването на електронен подпис става в рамките на няколко минути и без физическо посещение на доставчици на удостоверителни услуги. “Откакто влезе промяната, настъпи голяма суматоха сред компаниите. Доста кандидати ни търсят да питат дали подписите от Evrotrust са подходящи за такава документация - отговорът е да”, коментира Мариана Ангелова, мениджър бизнес развитие на компанията. 

Казусът

От 1 април Агенцията за обществени поръчки (АОП) изисква към хартиената тръжна документация задължително да се прилага и електронна форма на ЕЕОДП (например на флашка). Формата трябва да бъде подписана с квалифициран електронен подпис (КЕП), качена в интернет и снабдена с времеви печат. Последният удостоверява, че документът е подписан и качен на интернет адреса, към който се препраща, преди крайния срок за подаване на оферти. Новите правила на АОП са стъпка към дигитализацията на услугире. От друга могат значително да забавят процеса по събирането на необходимите подписи от всички страни в офертата, особено, ако представители на участващите в офертата компании са извън страната и нямат издаден електронен подпис.

Как става

Издаването на квалифициран електорнен подпис с Evrotrust става в рамките на няколко минути. Сваля се безплатното мобилно приложение и минава се през кратка регистрация за идентифициране, която е изцяло дистанционна. За идентификацията е необходимо в приложението да сканирате личнната си карта и лицето си, Evrotrust ще верифицира информацията с необходимите регистри. Генерираният подпис се съхранява според най-новите изискивания за сигурно съхранение в облачен сървър. 

Допълнително удобство при кандидатстване е възможността да прикачите в PDF електронния документ за обществени поръчки в приложението, като така подписът ще бъде придружен и от изисквания от АОП времеви печат. Документацията може да се подпише директно през мобилния телефон чрез сканиране на лице или пин код, а после да се свали от уебстраницата на Evrotrust или да се изпрати по мейл към останалите участници в процедурата.

“Решението е революционно на световният пазар и предоставяме различни възможности за използването му в най-различни сфери и приложения”, коментират от “Евротръст технолоджидис”.

_______

За компанията

“Евротръст технолоджис” е квалифициран доставчик на удостоверителни услуги по смисъла на Регламент (ЕС) №910/2014 относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар. Компанията е първият в Европа доставчик, сертифициран от френската регулираща институция LSTI, за уникалната си технология за дистанционна видео идентификация. В момента компанията работи с някои услуги на община Бургас, продукти на банка Сосиете Женерал Експресбанк, “ПОД Бъдеще”.

 

Дата: 31.05.2018

Източник: Alfa Communications Consulting Ltd.

Прочетено: 1132