12.06.2018

  • Общият принос на системата на Кока-Кола в България е 0,6 % от БВП на страната.
  • Системата на Кока-Кола поддържа общо 19 800 работни места или 0,7% от пазара на труда в България.
  • Всеки 1 лев, изхарчен за напитки от портфолиото на Кока-Кола, води до 0,64 лева приходи за България.
  • Системата на Кока-Кола в България е заплатила 236 милиона лева преки и непреки данъци за 2017 г. Сумата се равнява на 1,2% от данъчните приходи на България, както и на годишните разходи за образованието на 87 700 ученици.

 

Над половин милиард лева допринася системата на Кока-Кола за българската икономика. Това показват данните от доклада за социално-икономическото въздействие на системата на Кока-Кола в България за 2017 г., който се прави за трета поредна година.

„Цялостното въздействие на системата на Кока-Кола върху българската икономика е нараснало с 9% между 2015 и 2017 г. Общият принос на Системата за брутния вътрешен продукт на България за 2017 г. е 0,6 %, като той се формира от заплатите, печалбите и данъците, генерирани в цялата ѝ стойностна верига. Традиционно Кока-Кола работи с български доставчици, като стойността на купуваните от тях стоки и услуги за миналата година е над 105 милиона лева. Друг интерес факт е, че всеки 1 лев, изхарчен за напитки на Кока-Кола, води до 0,64 лева приходи за България., сподели Теодора Ненова, старши консултант в „Стюърд Редкуин“.

Докладът разглежда и въздействието на системата на Кока-Кола върху пазара на труда. Заетите в Системата в производствените предприятия и офисите на компаниите през 2017 г. са 2 300 души. Едновременно с това, Системата поддържа още 17 500 допълнителни работни места по веригата – от производителите на суровини и съставки, до хората, които продават напитки на Кока-Кола в заведения и магазини. Общо 19 800 заети или 0,7% от пазара на труда са свързани с дейностите на Кока-Кола в България. Така с всяко 1 работно място в системата на Кока-Кола се поддържат още 7 работни места в българската икономика.

„Кока-Кола е дългосрочен и отговорен партньор на българската държава за устойчивия растеж на икономиката ни. За трета поредна година правим този анализ за въздействието на Системата на Кока-Кола, което е отражение на нашия траен ангажимент и отговорност към българското общество като цяло. Само за 2017 г. системата на Кока-Кола в България е заплатила 236 милиона лева преки и непреки данъци. Тази сума се равнява на годишните разходи за образованието на 87 700 ученици*.“, каза Светослав Атанасов, изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК България.

„Освен чисто икономическото и социалното въздействие върху българската икономика, за всички години, през които Кока-Кола присъства на българския пазар ние подкрепяме и промотираме българското и българските традиции. България е първата държава в света, в която Кока-Кола е изписана на кирилица. Друг силен отпечатък, който остави страната ни върху историята на Кока-Кола е лимитираната колекция от шест дизайнерски бутилки, които бяха облечена в мотиви от шевиците, характерни за шестте български етнографски области. Стремим се и да отговаряме на променящите се вкусове и потребности на българското общество. Затова разширяваме портолиото си с продукти с негазирани напитки, с по-малко съдържание на захар, като винаги сме били лидери в налагането на отговорните правила при етикетирането.“, допълни Елиза Грънчарова, изпълнителен директор на Кока-Кола България. 

Оценката на социално-икономическото въздействие на системата на Кока-Кола е извършена въз основа на утвърден икономически модел, приложен от стратегическа консултантска компания „Стюърд Редкуин“. Авторите на доклада са проф. Итън Б. Капщайн и Теодора Ненова, старши консултант в „Стюърд Редкуин“. 

----

Компанията Кока-Кола

Компанията Кока-Кола (NYSE: KO) е най-голямата компания за напитки в света, предлагайки повече от 500 бранда в над 200 държави. 19 от нашите брандове, оценени на 21 милиарда долара, са налични във варианти с намалени, ниски стойности или без захар с цел да улеснят хората по цял свят да контролират приема си на захар. Ние от Кока-Кола се отнасяме сериозно към намеренията си да повлияем положително върху света.

Това започва с намаляването на захарта в нашите напитки и предлагането на нови и различни напитки на хората по цял свят. Това също означава, че ние дългосрочно работим за редуцирането на отпечатъка ни върху околната среда, осигурявайки възможности за ползотворна кариера на нашите служители и създавайки нови възможности за икономиката навсякъде, където работим. Заедно с нашите партньори бутилировачи сме осигурили работа на над 700 000 човека по цял сват. За повече информация посетете нашето глобално онлайн списание Coca-Cola Journey на www.coca-colacompany.com или местното ни издание на www.coca-cola.bg и следвайте компанията Кока-Кола в Twitter, Instagram, Facebook и LinkedIn

За Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани

Кока-Кола ХБК (Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани) е бутилиращ партньор на Компанията Кока-Кола. Продава над 2 милиарда каси годишно. Кока-Кола ХБК е един от най-големите бутилировачи на продуктите на Компанията Кока-Кола. Компанията оперира в 28 държави, предлага 136 бранда в разнообразното си портфолио, има 56 завода и 264 склада и дистрибуционни центъра. Кока-Кола ХБК продава най-известната безалкохолна напитка в света – Кока-Кола, наред с Кока-Кола без захар, Спрайт и Фанта, също с разрешението на Компанията Кока-Кола. Негазираните напитки – вода, сокове, студен чай и енергийни напитки – съставляват 31% от обема продажби на Компанията. Това разнообразно портфолио означава, че Кока-Кола ХБК е силен партньор на своите клиенти и предлага голям избор на потребителите. Кока-Кола ХБК интегрира устойчивото развитие и корпоративната отговорност във всяка част на бизнеса си, като целта й е да създава дългосрочна стойност за заинтересованите страни. През 2017 г. индексът за устойчивост на бизнеса Дау Джонс определи Кока-Кола ХБК за лидер в индустрията за производство на напитки в Европа и света за четвърта поредна година. Централният офис на Компанията се намира в Цуг, Швейцария. Акциите на Компанията се листват първично на Лондонската стокова борса и вторично – на Атинската.

За повече информация посетете https://coca-colahellenic.com 

За системата на Кока-Кола в България

“Кока-Кола България“ е местното дъщерно дружество на The Coca-Cola Company и отговаря за маркетинга, за разработването на нови безалкохолни напитки и за сиропите и концентратите, влизащи в състава на напитките с марка Кока-Кола. „Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани“ (Кока-Кола ХБК) купува концентратите и сиропите за производството на напитките по споразумение за франчайзинг с The Coca-Cola Company. Кока-Кола ХБК отговаря и за продажбата на продуктите, отношенията с клиенти и доставчици, реализирането на промоции и дистрибуцията на продуктите. Днес тя има 2 производствени и 7 дистрибуционни центъра у нас.

 

За допълнителна информация:

Николета Свештарска

Manager External Affairs

Nikoleta.Sveshtarska@cchellenic.com

 

Ива Михова

Regulatory and public affairs manager

Iva.Mihova-Mitrovska@cchellenic.com

 

Яворка Петрова

Account Director

y.petrova@vando.bg

0894 727 175

               

* По данни на Евростат, годишният разход на ученик в България е 1 376.20 €.

Дата: 12.06.2018

Източник: Кока-Кола

Прочетено: 1814