28.06.2018

Ръководители на големи британски и европейски работодателски организации и синдикати излязоха днес с общ призив Лондон и Брюксел да напредват по-бързо в преговорите за Брекзит, предаде Франс прес. Декларацията е подписана от председателите на европейската работодателска организация БизнесЮръп (BusinessEurope) и на Конфедерацията на британската промишленост (КБП - CBI), както и на Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC) и на Британския конгрес на профсъюзите (TUC).

Тези организации обединяват 45 милиона работници и 20 милиона работодатели в Европа.

"През юни и през октомври ще бъдат необходими решения, за да се сключи споразумение за излизане (на Великобритания - бел.р.) и за преход и те да бъдат изведени на преден план икономическите интереси, заетостта, правата и жизненото равнище на народите", се казва в обръщението.

Цената на липсата на споразумение с Брюксел, което не се изключва от консервативното правителство в Лондон, "може да бъде ужасно висока за компаниите, работещите и общностите", предупреждава комюникето.

Това рядко срещано съвместно изявление на работодатели и синдикати от двете страни на Ламанша е публикувано в навечерието на утрешната среща на върха на ЕС, на която се очаква да бъде изтъкнат слабият напредък в преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, насрочено за март 2019 година.

То съвпада и с предупреждения на големи промишлени компании като Airbus и BMW, че могат да решат да напуснат Обединеното кралство или да преразгледат към понижение инвестициите си при липса на споразумение и внезапно излизане на страната от общия пазар и Митническия съюз.

Дата: 28.06.2018

Източник: BusinessEurope

Прочетено: 10248