12.07.2018

ИКЕМ участва в заседанието по покана на Парламентарната комисия по енергетика към 44-то Народно събрание.

Представено бе становището на Национална браншова организация за електрическа мобилност - ИКЕМ, относно законопроект за изменения и предложения в закона за енергетиката - №802-01-23, в частта за транспониране на Европейска Директива 94/2014 и електрическите превозни средства.

ИКЕМ остро възрази, след съгласуване между шестдесет и седем свои членове - български и чуждестранни бизнес дружества. Не подкрепя въвеждане на текста по § 1. В чл. 21, ал. 1 т. 12а:

- „КЕВР приема и контролира прилагането на методика за определяне на цените на услугите за зареждане на електрически превозни средства, предоставяни от операторите на публично достъпни зарядни точки като част от правилата за търговия с електрическа енергия по т. 9.“

Становището на ИКЕМ е:

- Дейността не е монополна. По същество зареждането на ЕПС е услуга, в която електрическата енергия е компонент, като част от общата цена на услугата. Подобно държавно регулиране на ценитена цялата услуга ще създаде множество проблеми. Особено в първите години на развитие на инфраструктурата. Изразходваната електрическа енергия се отчита и заплаща по реда, който е определен в закона. Общата цена на услугата обаче включва и други компоненти, които не са в преоргативите на КЕВР!

Това становище бе споделено и от Председателя на комисията - Делян Добрев. След гласуване, точката отпадна от законопроекта.

Дата: 12.07.2018

Източник: ИКЕМ

Прочетено: 2438