02.08.2018

Унгарската банка OTP Bank Plc. обяви в четвъртък, че Банка ДСК ЕАД - българското ѝ дъщерно дружество, придобива 99,74% акционерно участие в Societe Generale Експресбанк АД (SGEB), което е българското дъщерно дружество на Сосиете Женерал Груп и другите местни дъщерни дружества, притежавани от SGEB.

С пазарен дял от приблизително 6,7% Societe Generale Експресбанк е 7-ата по големина банка на българския банков пазар и като универсална банка е активна както в сегмента банкиране на дребно, така и в бизнес сегмента. В резултат на придобиването ОТП Груп ще засили още повече пазарната си позиция в България. Банка ОТП присъства в България от 2003 г. и нейната дейност е печеливша. 

Финансовото приключване на сделката се очаква да стане през последното тримесечие на 2018 г., при условие че бъдат получени всички необходими регулаторни одобрения. 

Паралелно с тази сделка Сосиете Женерал и Банка ОТП обсъждат сключване на споразумение за услуги, което ще обхване предоставянето на взаимни услуги в различни области (включително, но не само - инвестиционно банкиране, капиталови пазари, финансиране и глобално трансакционно банкиране) в Албания, България, Хърватия и Унгария. От френския кредитор поясниха, че тези дискусии са неекслузивни.

ОТР контролира втория по големина кредитор в България – Банка ДСК, а сделката, която подлежи на регулаторно одобрение, вероятно ще увеличи пазарния ѝ дял по активи до около 19%, което е близо до дела на най-големия български кредитор – UniCredit Bulbank. 

За сделката в сряда съобщи Ройтерс. Според агенцията се очаква френският кредитор да продаде и подразделението си в Албания на OTP. Това е част от стратегията му да се раздели с бизнеси, които или не са от критичен размер, или нямат потенциал за синергии в рамките на групата. Източниците в България са отказали коментар каква е стойността на сделката, но според един от тях вероятно ще съответства на продажбата на българския бизнес на National Bank of Greece (ОББ) на белгийската KBC Group миналата година, която бе на стойност 1,1 пъти от общия капитал на ОББ.

В края на месец май 2018 г. рейтинговата агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг на Сосиете Женерал Експресбанк - 'А-', който е възможно най-високият рейтинг, даван от Fitch на финансова институция в България, надвишавайки с едно ниво този на държавата. Societe Generale Експресбанк АД приключи 2017 г. със 109,5 млн. лева нетна печалба, 264,6 млн. лева нетен банков доход, 7,0 млрд. лв. общ обем на активите, 151 офиса и над 500 000 клиента. В групата влизат банката Сосиете Женерал Експресбанк и нейните дъщерни и асоциирани дружества Sogelease България, Сосиете Женерал Факторинг, Регионален Фонд за градско развитие – фонд мениджър по програма JESSICA на ЕФРР, животозастрахователната компания Sogelife България и компанията за оперативен лизинг АЛД Аутомотив. Групата има 1600 служители в България.

Дата: 02.08.2018

Източник: Investor.bg

Прочетено: 3807