12.10.2018

БНТ "Още от деня"

В България може да се прави бизнес и то съвсем не зле. Ръстът на БВП на страната ни годишно е над 4% говори, което не е изолиран случай, а е години наред. Това показва, че бизнесът работи, че създава, каза в студиото на "Още от деня" председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Категорично България е една нормална европейска държава с отворена икономика, където има всевъзможни инвеститори - и български, и чуждестранни. Самият факт, че избират мястото, където да развиват бизнеса си, да е нашата родина е чудесно", допълни той.

Радев отбеляза, че в България се получават най-ниските възнаграждения в целия ЕС, че констатацията за „работещи бедни“ отговоря на истината, но също така е вярно, че има недостиг на работна ръка у нас.

От 120 до 150 хиляди са свободните позиции. Куриозното е, че хора не достигат навсякъде – от високообразовани хора до овчари и пъдари, уточни председателят на БСК.

Според него основният проблем е, че в миналото „бедността“ е била използвана като аргумент за инвестициите в България.

Бих казал, че нашата икономика е икономика на миналото, защото тя е с изключително ниска добавена стойност. Тук на практика идват само онези, които биха използвали евтината работна ръка, подчерта Радосвет Радев.

Какво каза още гостът в студиото на предаването вижте във видеото.

Дата: 12.10.2018

Източник: БНТ

Прочетено: 2104