25.10.2018

Браншови организации на Българската стопанска камара настояха за формиране на работна група от специалисти, които да подготвят предложения за изработване на нов Кодекс на труда. Предизвикателствата на пазара на труда и уменията на работната сила ще бъдат фокус на дискусията по време на национална конференция, организирана от бизнеса. Във форума ще вземат участие и представители на социалното и образователното министерство, на държавни агенции и синдикални организации. 

Томчо Томов, директор на Националния център за оценка на компетенциите, коментира за "Хоризонт", че българската икономика и съвременните индустриални отношения се нуждаят от нова регулация, включително и за решаване на проблемите, свързани с недостига на работна сила: 

"Кодексът на труда е застинал някъде към 70-те години на миналия век. Първо - трябва да има по-голяма гъвкавост в трудовите договори, повече възможност и за различен начин на работа от дистанция, почасово работно време, непълен работен ден, за работа на две места и т.н. Трябва мотивиране, по-високо стимулиране на хората, създаване на такава работна среда, която да ги ангажира, да ги мотивира, да ги задържи, да ги насърчи да се развиват."

Томов отбеляза, че "в България има 300 000 млади хора, които нито учат, нито работят. Това са 19 процента от младежите. Необходим е нов модел на управление, нова политика в областта на работната сила. Това се осъзнава от работодателите. Но те твърдят, че тези инвестиции са рискови. Много често, когато квалифицират един човек, той напуска и отива в друга фирма или в чужбина. Освен това трябва да се защитят инвестициите на работодателя. В момента работещите служители нямат никакви ангажименти към поддържането на своята квалификация".  

Томов засегна и проблема за квалификацията на хората над 50 години и в пенсионна възраст. 

"Там също има много неизползван поненциал", смята Томчо Томов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Дата: 25.10.2018

Източник: БНР

Прочетено: 10354