25.11.2018

Чуйте АУДИО ЗАПИС!

Почтените работодатели са истински щастливи, когато могат да увеличат възнагражденията на работниците си.  Това обаче не може да става по никакъв друг начин, освен чрез ефективност на производствените процеси и натрупване на ресурси, които справедливо се разпределят по повод обещаното увеличение на заплатите от страна на работодателите.  Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ Радосвет Радев - председател на Българската стопанска камара по повод обещаните увеличения на работните заплати:

„Да, много е хубаво като пожелае! Дай Боже, да се случи!  Ние с голяма радост бихме приветствали тази прогноза в края на 2019 да се е изпълнила“.

Димитър Манолов - президент на КТ „Подкрепа“ определи прогнозите за двуцифрен ръст на заплатите в частния сектор догодина като „реалистична“ и допълни:

„Икономическият цикъл все още е благоприятен за подобни очаквания“, но допълни:

„В различните работодателски организации членуват различни видове работодатели и ако на господин Домусчиев му е по-лесно да говори с такива числа, защото при него членува най-едрия капитал по същество, не така стои въпросът при другите предприятия“.

Бизнесите, в които може да се очаква увеличение в „някакви прилични размери, където е светло чисто, в България са около 15 000“, допълни синдикалният лидер и подчерта, че в страната има съдебно регистирани над 1 500 000 стопански субекта. Радев изтъкна, че става дума за 15 000 бизнеса с по над 10 души персонал, около 800 000 субекта подават декларации, а 404 000 работят активно каза той. Манолов подчерта, че това не означава, че няма да има увеличения и в останалите, но те функционират на други принципи:

„За мен най-голям проблем е разбойническият бизнес в България, защото и той присъства – бизнес, който не се интересува от нищо, бизнес в който работниците не получават заплати, а чорбаджията спира покрай тях с луксозния си автомобил. През годините делът на този тип икономически авантюристи в България все повече намалява, но не с темповете, с които на обществото му се иска“.

Радев коментира, че „ножицата“ между и богати трябва да бъде преодоляна но „ в никакъв случай като обеднеят богатите. По-справедливото, нормалното и еволюционното е да станат по-богати тези, които са на дъното на социалната йерархия и това, разбира се, е  функция на положените усилия и труд“.

Двамата коментираха и журналистически публикации за ниски заплати на шивачки. Синдикалният лидер нарече този тип бизнеси „потосмукачници“, а председателят на стопанската камера припомни пасаж в публикацията, че инвеститорът обмисля изтегляне от региона заради поскъпването на цената на труда и иска да отиде в Сомалия. Той изтъкна, че у нас има и положителни примери - дружество с годишни продажби за над 2 милиарда лева, в което работят по-малко от 1000 човека. 

Радев разчита протестите в страната „като оценка на обществото за това в каква обществено-икономическа система са попаднали“:

„Категорично хората се прави. Някой казва „царят е гол“. Друг е въпросът, че цялото това нещо, което сега установяваме като замръзнала картинка, не се е случило за последните година, две или три, а в последните 29 години“.   

Манолов изтъкна, че е нужно протестите в страната да имат по-ясни искания. Двамата събеседници се обединиха около тезата, че в началото на „същинския преход“ около 1997 и 1998 година е била издигната парадигма, оказала се пагубна към днешна дата – че в България има квалифицирани хора, които са готови да работят за малко пари. Манолов обобщи:

„Ние тръгнахме да се конкурираме с целия свят на нивото на дъното - казваме ние сме евтини. Само така и единствено така. Само че квалифицирана и евтина работна сила има само в условията на тоталитарен режим – когато не може да ходиш никъде. Когато обаче границите са отворени, ще имаш или едното, или другото. Особено с присъединяването ни към Европейския съюз, когато бяха вдигнати ограниченията за работа на български работници на територията на Европейския съюз, българската работна сила се изнесе със страшна сила. Паралелно с това на оставащата в България работна сила и се предложи да почнат да плащат данък върху най-ниските доходи…“.

Радев се съгласи, че работната ръка не достига:

„Не спират да си отиват качествените хора. Ние сме в изключително сложна конкурентна среда. Тове е междуконтинентална конкурентна битка на държавите, а в това отношение българската държава е много, много назад. В момента двата световни центъра, които дърпат цялото човечество, са САЩ и Китай. Дори и Южна Корея и Япония в момента да се оглеждат като изоставащи след Китай“.

Бюджет 2019, според Радев, индикира, че потреблението ще се покачи, но в него няма дори „намигване към бизнеса“. Манолов е категоричен, че в бюджета няма визия:

„Има същата философия като предишните бюджети. В него има акцент малко повече върху потреблението, но философията му е същата. Да не говорим че е от много години насам - вероятно двайсетина – нищо в тази посока не е променено“.

Увеличението на заплатите на учителите например не означава непременно подобряване на качество на образованието, категоричен е синдикалният лидер.

„Разбира се, че трябва да се повишат доходите на работещите там, но това не е единственото. Няма доход, който да задържи в училище преподавател, на когото могат да идват всякакви родители да го обвиняват във всички съществуващи и несъществуващи грехове, учител, който да не е в състояние да направи забележка на тези подрастващи, които прехвърлят границите, защото утре някой ще му издърпа ушите, че ще отидат в друго училище и по тази причина да не ги оценява обективно…“.

Дори и образователната система да произвежда чудесни кадри, те отиват да работят за други икономи, където ще се препитават по-добре, каза той. 

Радосвет Радев е на мнение, че ако в бизнеса са били оставени повече средства, очакваният ръст на БВП би бил около 6%. 

В четвъртък КТ „Подкрепа“ ще организира протестно шествие заради опасността да бъде закрита българската въглищна енергетика на територията на комплекса „Марица Изток“, заяви Манолов.

Дата: 25.11.2018

Източник: БНР

Прочетено: 5896