01.12.2018

На въпрос прав ли е председателят на БСК Радосвет Радев, че у нас и богатите са бедни, вицепремиерът отговори, че това е въпрос на мащаби

Имам всички основания да бъда много подозрителен, когато една държава я заобикалят всички газови трасета. Това не бива да се случва с България", каза вицепремиерът Томислав Дончев в предаването на бТВ "Тази събота".

На въпрос прав ли е председателят на БСК Радосвет Радев, че у нас и богатите са бедни, вицепремиерът Томислав Дончев отговори, че това е въпрос на мащаби. „И на българския пазар, и на българския износ, и на българския предприемач мащабите са скромни. Ако до вчера сме се сравнявали със самите себе си, днес се сравняваме с другите. Оттам идва усещането за бедност“, каза вицепремиерът. Според него, „технологията на растежа минава през това да сме по-ефективни, да произвеждаме повече и да произвеждаме неща, които са по-скъпи, с по-висока добавена стойност. Икономиката трябва да бъде по-иновационна, по-високотехнологична, а това има един основен фундамент – образованието“.

„Необходима е една пренастройка на законодателството, където образованието да се оформи като задължение, а не като право. В Конституцията е записано, че образованието е задължително до 16-годишна възраст, без да е обвързано със степен на образование. Трябва да направим задължително поне основното образование. Аз съм сигурен, че след 10-20 години, ако си неграмотен, ще си негоден да работиш, т.е. ще лежиш на гърба на обществото. Не виждам друга технология обществото ни да бъде по-подредено, по преуспяващо, хората да имат перспектива, да имат шанс за по-високи доходи, освен всички да бъдат образовани. Нима можем да говорим за наука и иновации, без да сме построили фундамента – всеки гражданин да е грамотен и да има минимума професионални и социални умения?“, каза още Томислав Дончев.

Дата: 01.12.2018

Източник: БСК

Прочетено: 5910