07.12.2018

Председателят на БСК Радосвет Радев направи двудневна обиколка на градовете Царево, Бургас, Варна и Добрич, където се срещна с местните кметове и с членове на БСК. При посещението си в Царево и Бургас Радосвет Радев бе придружаван от Жорж Дерелиев - председател на Търговско-индустриална камара (ТИК) – Бургас, и Видка Вълчева - зам. председател на ТИК- Бургас.

В Бургас Радосвет Радев бе по покана на кмета Димитър Николов, по повод празника на града – 6 декември. По време на срещата председателят на БСК и бургаският кмет подписаха Меморандум за сътрудничество между БСК и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ). Най-новото българско училище и бизнесът си подават ръка за развитие и на професионалното образование в областта на технологиите, електрическата мобилност и киберсигурността. Сътрудничество цели да подпомогне и разработването на иновативни учебни и изпитни програми и материали. В меморандума е предвидено прилагането на съвременни тенденции и средства за професионално образование и обучение. Бизнесът и професионалното училище ще проучват и възможностите за развитие на национални и международни партньорства в областта на информационните технологии, дуалното обучение. Предмет на подписания меморандум е също и работата по програми за квалификация и преквалификация на преподавателите. „Днес подписахме нещо, което ще създаде добър продукт, години напред. В професионалния мениджмънт и на градовете, влизат много техники от управлението на бизнеса. За съжаление в България не са много градовете като Бургас. Честит празник на всички вас! Не се отказвайте, господин Николов. Трудностите в мениджмънта са винаги да направиш нещо по по-различен начин, дори на ръба на закона. Бъдете успешни“, заяви след подписването на меморандума Радосвет Радев.

По време на срещите с кметовете на Варна и Добрич – Иван Портних и Йордан Йорданов, бяха обсъдени възможностите за активизиране на сътрудничеството между местната власт и структурите на БСК по места. Двамата градоначалници представиха инвестиционните си планове, както и основните трудности, с които се сблъскват при тяхната реализация. От страна на БСК бе изразена готовност за сътрудничество съобразно компетенциите и експертизата, които Камарата притежава.

В рамките на двудневната си визита в района на Черноморието Радосвет Радев посети и две фирми, членове на БСК – "Лимнос-Георги Пейчев" ЕТ – гр. Царево, и „Керамика Бургас“ АД – гр. Бургас, където разгледа производствените бази и разговаря със собствениците на компаниите – Георги Пейчев и Светлин Куртлаков. И двамата бизнесмени поставиха като основни проблеми пред дейността си тромавите административни процедури и липсата на работна ръка.

Фирма „Лимнос“ преработва над 60 вида черноморска, океанска и средиземноморска риба, като приготвя осолена, маринована, замразена, пушена и веяна риба. Със собствения си риболовен кораб "Приятел", чийто капитан е, Георги Пейчев лови само цаца. Част от останалата прясна риба изкупува от местни рибари, друга внася от Гърция и Норвегия. Продукцията е предназначена изцяло за българския пазар, въпреки че фирмата отговаря на всички европейски изисквания по отношение на хигиената и качеството, и има право да изнася в страните от ЕС. Георги Пейчев се е отказал да го прави, заради усложнените процедури. Риболовецът дава пример с Гърция, където само за 50 минути могат да се получат всички необходими документи и сертификати за износ на рибата, а в България и цяла седмица не е достатъчна.

Керамика Бургас“ АД е регионален лидер в производството и търговия със строителни материали – глинени блокове за зидария /тухли/, бетон, арматурна заготовка, топлоизолационни плоскости от експандиран полистирен. Дружеството разполага и с нова складова база, развиваща търговия със строителни материали, производство на водещи европейски производители – мазилки, бои, изолационни материали, покривни покрития и др. С цел управление на производствените и логистични процеси „Керамика Бургас” АД обединява няколко производствени и търговски марки: Керамика – производство на блокове за зидария /тухли/, КБетон – бетонов център, КМетал – изработка на арматурна заготовка, КТерм – производство на експандиран полистирен /термоизолационен стиропор/, КТрейд – търговия със строителни материали, КТранс - доставка със собствени транспортни средства на всички видове строителни материали, КМикс – център за оцветяване на бои и мазилки, Licata+Greutol Production - производство на предварително смесени мазилки и довършителни замазки, КЛаб – изпитвателна строителна лаборатория. През последните години компанията инвестира активно в оптимизация на производствените процеси чрез обновяване на мощностите. Благодарение на прилагането на модерни, изцяло компютъризирани и роботизирани поточни линии, сериозно са намалени производствените разходи (вкл. в производството на тухли са ангажирани по 5 души на смяна), а качеството на продукцията отговаря на най-високите световни стандарти.

При посещението си във Варна Радосвет Радев проведе среща с ръководството на местната Стопанска камара. В срещата участваха Илия Николаев - председател на СК-Варна, Огнян Спасов – изп. директор на СК-Варна, Галина Тодорова – член на УС на СК-Варна и регионален председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Ненко Ненков – член на УС на СК-Варна и управител на ГИФТА АД, к.д.п. Богдан Богданов - председател на УС на Българска морска камара, Свилен Крайчев – представител на Българска морска камара, и др. Беше обсъдено състоянието и намеренията за бъдещо развитие на СК-Варна. Тема на разговор бяха и някои ключови проблеми на бизнес средата, вкл. административният натиск, липсата на работна ръка с необходимата квалификация и умния, и др. По време на срещата Радосвет Радев връчи на Българска морска камара (БМК) почетен знак на БСК и поздравителен адрес от името на УС на БСК по повод 25-годишнината на БМК, която предстои да бъде отбелязана тържествено на 19 декември т.г.

_______________

ВИЖТЕ СНИМКИ:

 

Дата: 07.12.2018

Източник: БСК

Прочетено: 7248