08.01.2019

 

До 2020 г. със сигурност ще има пробив при производството на батерии за електромобили. Той ще включва въвеждането на нови технологии, нови производствени принципи и пр. Това каза Илия Левков, председател на Индустриален Клъстер "Електромобили", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Левков отбеляза, че този пробив ще има положително отражение върху пазара на електромобили, тъй като именно батерията за момента остава най-скъпият елемент от едно такова превозно средство. Забавянето на доставките на електромобили с месеци също се дължи на недостига на батерии, така че положителни промени може да се очакват и в това отношение, допълни гостът.

Процесът по навлизането на електическата мобилност у нас със сигурност ще стане факт, изрази мнение Левков и отбеляза необходимостта от подготвяне на кадри в сферата.

„Системата на висшето образование на места подготвя кадри, но това не е достатъчно. Бизнесът трябва да припознае своите служители още от професионалното образование“.

Индустриален „Клъстер Електромобили“ вече е започнал съвместна работа с българските образователни институции в тази насока, отбеляза Левков. Той посочи, че организацията подготвя и предоставя преподаватели съвместно с висшите училища в професионалното образование, като моделът е създаден преди 2 години.

Норвегия е страната, от която трябва да се черпи опит при въвеждането на електрическата мобилност, изрази мнение Левков. 

„Още преди 10 години Норвегия въведе една страхотна политика за електромобилите – безплатно паркиране, нулев данък, възможността такива коли да се движат в бус лентата. Всички тези стъпки са в правилната посока, нормално е този процес да е изключително ефективен“.

Вижте целия разговор във видео материала.

Дата: 08.01.2019

Източник: bloombergtv.bg

Прочетено: 5892