18.02.2019

Висок е рискът преговарящите да не успеят да определят архитектурата на „Хоризонт Европа“ преди изборите за Европейски парламент

Утрешното обсъждане в Съвета по конкурентоспособност следва да даде ясно чувство за неотложност за постигане на съгласие по следващата европейска програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“ преди изборите за ЕП. Програмата ще играе жизненоважна роля в привличането на инвестиции и структурирането на европейските индустриални изследвания и иновации след 2020 г.“, се казва в съобщение на BusinessEurope.

Свидетели сме на ясно ускоряване на глобалната иновационна надпревара. В Китай промишлените инвестиции в научни изследвания и иновации нараснаха с 20% между 2017 г. и 2018 г., в сравнение със само 8% в ЕС и 9% в САЩ“, се казва още в съобщението.

По този повод генералният директор на BusinessEurope Маркус Дж. Бейрер заяви:

Много е важно архитектурата на програмата„ Хоризонт Европа ”да бъде съгласувана между институциите преди изборите за ЕП. Това ще даде достатъчно време за подготовка на публично-частни партньорства за ефективно начало през януари 2021 г. За съжаление, много е висок рискът преговарящите да не могат да се споразумеят преди май. Утрешното обсъждане в Съвета по конкурентоспособност следва да даде ясно чувство за неотложност. За европейските компании това е висок залог. Индустрията е готова да започне работа с Европейската комисия, за да може програмата да бъде готова в първия ден. Призоваваме преговарящите от ЕС да ускорят работата и да преодолеят последните институционални затруднения възможно най-скоро."

Прочетете посланието на BusinessEurope към Съвета по конкурентоспособност (18-19 февруари 2019 г.) ТУК!

Дата: 18.02.2019

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 14224