10.04.2019

На 10.04.2019 г. в зала "Средец" на х-л Балкан, Националната браншова организация за електрическа мобилност - ИКЕМ  връчи за 8 ма поредна година своите награди  „Кубратов меч“, за  развитие на електрическата мобилност в България за 2018 г.

Церемонията бе водена от д-р Атанас Георгиев от списание Ютилитис, в партньорство с представителите на ИКЕМ:  Илия Левков и Иван Костов.

Събитието беше в рамките на петата за 2019 г. експертна дискусия за българската енергетика - Energy Managers' Forum, на тема: "Енергетика, климат и електрическа мобилност “. 

Гости на церемонията бяха Красимир Вълчев - Министър на Образованието и Науката, Радосвет Радев - Председател на Българската Стопанска Камара, Лъчезар Борисов – Зам. Министър Министерство на икономиката, Генерал-майор д-р Груди Ангелов – Началник на Военна академия „Г.С. Раковски“,  проф. Костадин Костадинов - съветник на министъра на образованието и науката в сферата на научни изследвания и иновации, представители на медиите, членове УС на ИКЕМ, членове и партньори на ИКЕМ, привърженици на електромобилността.

Бяха приети най-новите членове на организацията: „Сага Тек“ ООД от гр.Пловдив, „Бета Смарт“ ООД от гр. София и  „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД от гр. Козлодуй.

В Категория: „Екипен проект“ за 2018 г. бяха отличени: 

Партньорска платформа за Енергийна и киберсигурност и умни градове: "Energycybersec", за създаването на първата национална платформа за енергийна и киберсигурност и електрическа мобилност.

В платформата участват:  Военна Академия “Г.С Раковски”, Асоциация за развитие на София, Софийски форум за сигурност, Българско ядрено дружество и Национална браншова организация за електрическа мобилност – ИКЕМ. Платформата споделя визията да подпомага развитието на процесите по разработване на аналитично съдържание и информация по енергийна киберсигурност, създаване на устойчиви модели по образование и професионално обучение, иновациите и предприемачеството в тази област.

Наградата получи Димитър Стоянов – Координатор на платформата.

"Елджой ООД" и "Елпром ЕМЗ" ООД,  за партньорски модел на зарядна станция и електрически велосипеди, за ползване в градски условия.

Моделът стартира през 2018 г. в гр. София и беше мултиплициран и в общините Белене и Иваново.
Наградата получи Димитър Арнаудов – Собственик на "Елпром ЕМЗ" ООД.

В Категория „Наука и образование“ за 2018 г. бяха отличени:

Красимир Панчев, за публицистика и популяризиране на електромобилността чрез  Авторския сайт avtosalon.bg.

Авторска публицистика и популяризиране на електрическата мобилност по широк кръг от теми свързани с електромобилите, хибридните автомобили, автомобилите на водород и такива с автономно управление.

ВОЕННА АКАДЕМИЯ "ГЕОРГИ СТ. РАКОВСКИ", за въвеждане на професионално обучение по киберсигурност и участие в модела за Секторен съвет за електрическа мобилност (ССЕМ).

През 2018г. партньорството на Военна академия „Г. С. Раковски“ и ИКЕМ бе особено ползотворно. На територията на академията се проведоха множество събития по енергийна и киберсигурност, електрическа мобилност и др. Създадена бе новата магистърска програма за енергийна киберсигурност и електрическа мобилност.

Наградата връчи проф. Костадин Костадинов и бе получена от Генерал-майор д-р Груди Ангелов – Началник на Военна академия „Г.С. Раковски“.

В Категория: „Бизнес постижение“ за  2018 г. наградите връчи Радосвет Радев – Председател на Българската Стопанска Камара, на:

- ОБЩИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, за реализиран модел на логистика за социалния патронаж в Община Гоце Делчев, с електромобил и зарядна станция.

Електромобилът е закупен от Община Гоце Делчев по Програмата за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд. Общината изгради и зарядна станция за електромобили. Целта е да се насърчи използването на електромобили като превозни средства щадящи околната среда.

-  АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" ЕАД, за реализиран транспортен модел с три  електромобила и зарядна инфраструктура от четири броя зарядни станции - българско производство.

АЕЦ популяризира електрическата мобилност и промотира симбиозата между ефективна и чиста енергия и мобилност чрез електричество.
-    ПРИЕМА НАГРАДА – Г-н Янчо Янков - Директор Производство на АЕЦ Козлодуй

"РАЙД ШЕЪР БЪЛГАРИЯ" АД, за първата услуга за споделяне на автомобили в България, използваща изцяло електрически автопарк.

SPARK оперира вече със 150 електромобила, като до края на годината броят им се очаква да надмине 300. Услугата освен, че е изключително полезна в градска среда, поради положителния ефект, който оказва на трафика и броя на колите в него, е напълно екологична. За година и половина услугата се превърна във важна част от транспортния микс в София. Платформата вече предлага достъп до 150 електромобила и зоните покриват големи части от града.
Наградата получи  Димитър Стоянов – Мениджър Маркетинг и продажби в "Райд Шеър България"АД.

EVN БЪЛГАРИЯ,  за модел на електромобилност в гр. Пловдив, включващ електромобили за автопарка на ЕVN и публични зарядни станции, разположени в централната градска част.

Зареждането ще бъде безплатно в първите години от проекта.
Наградата получи  Антоанета Стоянова – ръководител на проекта за електромобилност в EVN.

В Категория „Български продукт“ за  2018 г.   "СИН КАРС ИНТЕРНЕШЪНЪЛ"  ЕООД
За разработка и официално представяне през 2018 г.  на първия български електрически автомобил - SIN S1.

През 2018 г. фирмата представи освен шосейна версия на първия български електрически автомобил SIN S1 и първият български състезателен автомобил SIN R1 GT4; концепция за мултифункционален и компактен електромобил L City, планиран за производство у нас (прототип на същия, заедно с останалите автомобили са представени и  автосалона в Женева през март 2019 г.
Наградата беше връчена от Лъчезар Борисов – Зам. Министър Министерство на икономиката и я получи  Росен Даскалов – собственик на компанията.

ГОЛЯМАТА НАГРАДА: „КУБРАТОВ МЕЧ” получи МИНИСТЕРСТВО НА НАУКАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО (МОН) в лицето на Министър Вълчев, за цялостен принос и за създаване на първия в България „Секторен съвет за електрическа мобилност“ (ССЕМ), като модел за връзка между бизнеса, средното, висшето и професионалното образование и обучение,  съответстващи на потребностите на българската икономика.


Секторният съвет за електрическа мобилност (ССЕМ) се създаде на основата на образователния модел на ИКЕМ за връзка между бизнеса и средното, висшето и професионалното образование и обучение. Вече над 300 ученика от пет професионални гимназии от цялата страна, се обучават в новата специалност  за техници на електрически превозни средства. 

В рамките на състоялата се след това експертната дискусия бяха обсъдени предизвикателствата пред енергийния отрасъл във връзка с целите за енергетика и климат, както и възможните решения при развитието на електрическата мобилност.


 

 

Виж всички снимки

Дата: 10.04.2019

Източник: ИКЕМ

Прочетено: 8734