22.04.2019

Бизнесът иска да отпаднат таксите за внос и износ на електроенергия

Бизнесът направи пореден опит да обясни на премиера безумията, които се случват на уж свободния пазар на ток. На среща с Бойко Борисов и ресорния министър Теменужка Петкова в понеделник всички големи работодателски организации настояха за спешни мерки за нормализация на цените на електроенергийната борса.

От началото на април енергията, която се продава по свободно договорени цени в сегмента "ден напред", гони нови висоти. Цените за мегават в началото на месеца бяха с близо 40% по-високи от средните нива за март. И тази седмица започна зле - борсата затвори при средна цена от над 113 лв. за мегават. За сравнение предишния ден мегаватът струваше средно 54 лв.

Според министър Теменужка Петкова обаче тези резки движения не били повод за тревога, а правителството имало "отличен диалог с бизнеса и синдикатите". "Борсата за електроенергия е стабилна", заяви тя. По думите й дружествата от държавната енергетика (НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-изток 2") ежедневно пускали по над 680 мегаватчаса на всеки час на платформата "Ден напред" на цена от 44.10 лева.

На срещата в МС председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев отново настоя договорите с т.нар. американски тецове да бъдат прекратени и те също да продават тока си на свободния пазар. "Високите цени, по които НЕК купува тока им, осигуряват на тези централи 548 млн. лева годишно. Това прави рентабилност над 50%, което го няма в никой друг сектор", коментира Велев. "Ако държавата не може да развали договорите, представляващи неправомерна държавна помощ, то поне да поеме разликите до пазарната цена като премии от бюджета, а централите да продават на борсата. Така вече правят когенерациите и ВЕИ-тата с мощност над 4 мегавата", заяви наскоро той пред в. "Сега".

Съмнения за спекула витаят от края на м.г., когато бизнесът обяви, че цената на "свободния" ток необяснимо е скочила с 350%. От борсата обясниха, че имало голямото търсене. Всъщност проблемът е в малкото предлагане - основните продавачи са държавни енергийни компании. В края на м.г. около 80% от продавания на борсата ток идва от АЕЦ "Козлодуй", НЕК и "Марица-изток 2".

Преди дни и шефът на енергийния регулатор Иван Иванов посочи, че предлагането на ток "ден напред" трябва да се увеличи. "За сравнение през един и същ период в края на миналата година в Румъния са търгували 4 пъти по-големи количества, отколкото у нас, в Турция - 25 пъти, в Гърция - 7- 8 пъти", каза Иванов.

На борсата в момента ток продават и част от зелените централи - тези с мощност над 4 мегавата. От 1 юли на пазара ще излязат и по-малките ВЕИ-та, което дава надежди за успокояване на цените.

Работодателите настояха пред премиера да отпаднат таксите за внос на ток. Това ще позволи на индустриалните потребители да купуват по-евтина енергия от съседни държави.

 

Дата: 22.04.2019

Източник: в. Сега

Прочетено: 4594