01.05.2019

По повод 1 май – Международния ден на труда, председателят на БСК Радосвет Радев коментира за предаването „12+3“ на Програма „Хоризонт“ на БНР състоянието на пазара на труда и условията за правене на бизнес в България.

"За тези 30 години България се различаваше изключително много от всички европейски страни, включително и от бившите социалистически страни, по простата причина, че имаше своя собствен преход. България е единствената държава, която беше обявила мораториум по външния си дълг, на практика държава във фалит в началото на 90-те години. България е единствената икономика, която позна освен мутрите, мутренските времена, рекетьорските времена (може би нещо подобно се случи в Русия), последвано от чудовищна хиперинфлация, разграбване на банкова система. Ако има някаква стабилизация след приемането ни в ЕС преди 12 години, тя не успя да постигне нещо повече от стабилизация и то стабилизация към ниските доходи, ниските нива на обществено благополучие“, каза Радосвет Радев.

Според него, в основата на недостатъчно бързото икономическо развитие на страната ни стои грешната философия, заложена в първите години на т.нар. Преход у нас, а именно поставянето на евтината работна ръка като ключово конкурентно предимство за привличане на инвеститори. „Получава се порочен кръг – ниските работни заплати привличат нисък клас инвеститори“, коментира Радосвет Радев.

Българската икономика в момента е конкурентоспособна единствено заради ниските работни заплати и ниските енергийни цени, което вече започва да се променя, заради проблемите с човешките ресурси и с цените на енергията за промишлени цели. За някои производства енергийните цени в Гърция, например, са по-добри отколкото в България. Така че вече и това конкурентно предимство започваме да го губим“, каза председателят на БСК.

"Аз смятам, че България има изключително големи конкурентни предимства от Сърбия или от Турция, специално за тази инвестиция“, дали ще успеем да привлечем “Фолксваген“ като инвеститор, или нямаме шанс в конкуренцията със Сърбия. Това е едно от малкото хубави неща, които ще се случат, но то не променя по никакъв начин картинката", каза още Радев.

Според Радосвет Радев, безработица в България практически няма, напротив – има остър дефицит на работници в почти всички сфери и професии. „Има няколко региона с по-висока безработица, но тя е свързана преди всичко с образователното ниво на работната сила там. В по-голямата част на страната практически безработица няма, тя е силно занижена и вече отива под санитарното ниво, което е здравословно за нормалното функциониране на икономиката“, смята Радосвет Радев. Той даде примери за привличане на работници от други държави от ЕС, което показва, че не нивото на възнагражденията е единствено определящо в процеса на търсене и предлагане на заетост. „В строителството в Южна България се появиха гръцки работници. Познавам компании, в които работят американци и получават повече, отколкото биха получавали в САЩ“, сподели председателят на БСК.

Във високите технологии недостигът на кадри е видим, а ние уж се стремим към Икономика 4.0“, каза още Радосвет Радев. Според него, вече има, макари и плахи, но успешни примери и у нас за развитие на високотехнологични производства. „Тази революция се случва у нас, благодарение на това, че управляващите още не са се усетили да въведат свръхрегулации“, допълни Радосвет Радев.

________

Чуйте цялото интервю в звуковия файл!

Дата: 01.05.2019

Източник: БСК

Прочетено: 4468