18.07.2019

Вж. ВИДЕО

Туроператори и туристически агенти заплашват, че ще мигрират бизнеса си, ако Наредба 18 влезе в сила от 1 октомври. На пресконференция в БТА те отново коментираха наредбата, която задължава връзка между системата за резервации на операторите и системата на НАП.

На фона от скандала от последните дни - хакерската атака спрямо НАП и изтичането на данни, туроператорите заявиха и че това също дава повод за размисъл, тъй като може да доведе до търговия с данни, събирани години.

Пресконференцията бе организирана от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Сдружение "Туризъм".

Самата наредба изисква да бъде предоставен достъп на НАП до резервационните системи, които са на база лични данни на пътуващите.

Запитани какъв процент от туристическите оператори и турагенции могат да фалират или да изнесат бизнеса си в страната заради изискванията на Наредба №18, от бранша отговориха, че това може да стане 100%. Досега няма постъпила в НАП нито една фирма, която да е подала заявление за лицензиране за създаване на необходимия софтуер, който да е подходящ за този бизнес.

Не е направена преценка дали всички бизнеси могат да се вкарат в една рамка. Не са взети под внимание спецификите на туристическия бранш, има неприложими за този бранш детайли в наредбата, алармираха туроператори и турагенти. Има опасност от закриване на бизнеси.

Според бранша наредбата няма аналог в другите страни-членки на ЕС, а въвеждането й ще доведе до намаляване конкурентоспособността на международния пазар.

По думите на туроператорите браншът е поставен в несигурност от 1 октомври. Един от начините за справяне с изискванията на наредбата, е връщане 20 г. назад с екселски таблици. Други ще ограничат кешовите разплащания.

Освен това все още много от детайлите по Наредба №18 са неясни, има противоречия, както и не се знае крайният вариант. Според изискванията на наредбата, ако има промяна в софтуера, трябва да спре използването му и да се заяви тази промяна в НАП. През това време съответният агент няма право да използва системата за регистрации и плащания, с която работи.

Наредбата допълни ще затрудни българският туроператор, който и в момента не е конкурентоспособен, тъй като за резервация в международен сайт са нужни 5-6 клика, а у нас: "договори, подписи, чудесии", като за един български клиент се губи 3 пъти повече време.

От бранша поискаха и да се направи проверка и какви са приходите на общините от около 1 млн. легла на Черноморието. Според тях сивият сектор гони 60-70%. С Наредба 18 само се гони бизнес, който работи по банков път.

Припомняме, още на 11 февруари от БСК заявиха, че новата наредба за касовите апарати инквизира бизнеса.

В същия ден днес финансовият министър Владислав Горанов заяви пред журналисти, че ако се установи невъзможност за справяне с наредбата, МФ може да прояви гъвкавост.

Месеци по-късно стана ясно, че промените в НАП засягат четвърт милион фирми.

Дата: 18.07.2019

Източник: News.bg

Прочетено: 6402