26.07.2019

Днес председателят на БСК Радосвет Радев връчи официално Сертификат за почетен член на Шефкет Чападжиев.

Шефкет Чападжиев (с псевдоним "Чап") е американски бизнесмен, мултимилионер и филантроп. Известен е като най-богатият български емигрант в чужбина. Собственик е на една от най-големите полиграфически компании в САЩ.

Роден е в Мадан на 24 април 1939 г., син на дребен търговец. По политически причини семейството му е принудително интернирано през 1949-1954 г. в село Боринци, Еленско. Започнал е гимназиалното си образование в Котел, но през 1953 г. с разрешение от народната власт се завръща в родния Мадан, където довършва средното си образование.

През 1963 г. Шевкет бяга през Гърция с кораб за Щатите. Започва работа в Ню Йорк като разносвач на олио по улиците, а по-късно се мести във фабрика за шмиргели. Година по-късно се мести във Вашингтон, където започва работа в ресторанта на Международния валутен фонд, а след това се мести в малка печатарска компания. 5 години по-късно купува на старо 3 машини за сгъване на хартия и открива първата си фабрика. Понастоящем това е една от най-големите полиграфически фабрики в САЩ.

Πъpвaтa cи фaбpиĸa e ĸyпил пpeз 1976 г., a пъpвия си милиoн e нaпpaвил нa шecтaтa гoдинa oт зaпoчвaнeтo нa бизнeca cи. B aмepиĸaнcĸата преса гo нapичaт „Kpaля нa пeчaтapитe“.

Днеc Чападжиев притежава имоти в Чикаго, Ню Йорк, Флорида, Еквадор, включително хотели и много апартаменти в най-скъпите райони на САЩ. Има акции в компании в областта на енергетиката, телекомуникациите, фармацевтичната индустрия и въздушния транспорт.

Обявен е за почетен гражданин на щата Илинойс и на родния си град Мадан. Известен е като първият българин, който е платил на “Върджин галактик” 200 000 щ.д., за да лети в Космоса. Редовен дарител е на Републиканската партия в САЩ.

Голям дарител е на българската църковна общност в Чикаго, на сиропиталища и социални домове в САЩ и България. С негови средства се поставя бюст на Алеко Константинов в Чикаго. В началото на 2019 г. дарява 1 милион щ.д. за обновление на болницата в родния му град Мадан.

Носител е на наградата на Международната организация по миграция за принос към България.

Вижте едно искрено интервю за пътя до САЩ и нагоре ТУК!

 

Дата: 26.07.2019

Източник: БСК

Прочетено: 1366