19.08.2019

По-рано днес различни експерти коментираха, че оферта е подала и Корейската хидроядрена корпорация

Руската държавна корпорация „Росатом“ е подала заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“. Заявлението е прието от Националната електрическа компания на България. Това бе съобщено официално от комуникационната агенция, обслужваща компанията в България. Засега няма официална информация за други участници.

По-рано днес различни експерти коментираха, че оферта е подала и Корейската хидроядрена корпорация. А също така до края на деня се чака оферта и от Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC).

Припомняме, че днес изтича крайният срок за подаване на оферти за строителството на АЕЦ „Белене. Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта бе публикувана на 22 май 2019 г. в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключване на процедурата е 12 месеца от датата на публикуване.

Многократно българското правителство е заявявало, че държавата ще участва само с активите, платени по проекта досега – площадката, лиценза и купеното оборудване. Общо държавните активи бяха оценени на около 3 млрд. лв. В заданието на процедурата е заложено, че държавата няма да дава финансови гаранции на инвеститора, също така няма да се обвързва с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия.

Дата: 19.08.2019

Източник: Economic.bg

Прочетено: 2939