09.09.2019

В писмо до новоизбрания председател на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен, генералният директор на BusinessEurope (чийто член от българска страна е Българската стопанска камара) Маркус Байрер отправя апел за установяване на ясно референтно лице, с ранг на заместник-председател на ЕК, който да отговаря за сътрудничеството с европейската бизнес общност.

В писмото се казва:

Силната икономическа програма, поверена на специалния заместник-председател на Комисията, е от съществено значение за успеха на Европейския съюз през 2019-2024 г.

На първо място, позволете ни да Ви поздравим още веднъж за избора Ви за председател на Европейската комисия и да изразим своята благодарност, че новата Комисия ще бъде ръководена от такава положителна и проевропейска фигура. Надяваме се, че наред с другите амбициозни цели ще излезете с амбициозна икономическа програма, гарантираща икономическото благосъстояние на нашия континент и глобалната конкурентоспособност на европейските компании.

В допълнение към писмото ни от 10 юли 2019 г., съдържащо 50-те предложения на BusinessEurope за действия през първите 100 дни от новата Комисия, бихме искали да обърнем на Вашето внимание към очакванията на европейската бизнес общност, желанието ни да има установено ясно референтно лице с ранг на заместник-председател на Комисията, какъвто е бил и все още е случаят с многоуважавания заместник-председател Jyrki Katainen. На този заместник-председател следва да бъде възложена специфичната задача да осигури съгласуваност между различните европейски политики, които трябва да бъдат мобилизирани, за да се засили икономическият успех на Европейския съюз през 2019-2024 г.

Процъфтяващата европейска икономика е от съществено значение за постигане на амбициозните цели, описани в политическите насоки, които сте определили за следващата Европейска комисия. Ето защо считаме, че един специализиран вицепрезидент, който осигурява съгласуван подход към различните политики, свързани с благосъстоянието на нашия континент, е от съществено значение за цялостния успех на тази Комисия. Това би улеснило значително ползотворното сътрудничество между Европейската комисия и европейската бизнес общност.

Моля, бъдете сигурни в нашата подкрепа. Успехът на Вашата Комисия е от решаващо значение за нашето общо европейско бъдеще.

Дата: 09.09.2019

Източник: БСК

Прочетено: 7059