17.09.2019

Кризата в България е тази за работещи хора, каза Радосвет Радев, председател на УС на БСК, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Икономическата история на човечеството не помни толкова дълъг и убедителен период на постоянен растеж без никаква корекция. От тази гледна точка това е обективна предпоставка ако не за криза, то поне за намаляване на темповете на растежа.

В този ред на мисли новината за смъртта на развиваща се икономика е прибързана, заяви Радосвет Радев, председател на УС на БСК, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Председателят на УС на БСК коментира статуквото на икономиката у нас на фона на сигналите за глобална рецесия.

"Виждам сериозните усилия на българския предприемач да работи по най-добрия начин. В България ръстовете са 2-3 пъти по-високи, отколкото тези на старите европейски икономики.

Радев изтъкна, че късно урбанизираните градове като София изпитват комуникационния проблем, свързан с дистанцията между локацията на работното място и местоживеенето".

Радосвет Радев счита още, че растежът здравословно е последван от миникризи, които на практика изчистват голяма част от икономическия терен и дават възможността за новия растеж. От тази гледна точка зрелостта на българския предприемач е, че е не е забравил уроците на кризата от 2008, която, подчертава председателят на БСК, не е българска.

"Днес българската икономика е още по-интегрирана", твърди Радосвет Радев, споменавайки, че най-незасегнатата икономика от Брекзит (при каквито и да е условия) е българската.

"Призовавам поведението на държавата да не бъде прокризисно, а антикризисно. Ние ще станем добри в това да дигитализираме старата икономика, но няма да направим автентична дигитална такава, ако не се създадат някакви нарочни стимули".

"Кризата в България е тази за работещи хора", коментира Радосвет Радев. Той каза още, че според прогнозите до 2030 г. 470 000 души ще излязат от пазара на труда. 

ВИДЕО

Дата: 17.09.2019

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 1138