26.09.2019

Председателят на БСК подписа от българска страна Пътна карта за прилагане на „Програма за споделяне на знания“ в периода 2019-2020 г., между Икономическия институт на БАН и Корейския институт за развитие.

Председателят на БСК Радосвет Радев, като член на делегацията, придружаваща премиера Бойко Борисов в Република Кореа, посети на 25 септември 2019 г. Центъра за научноизследователска и развойна дейност на „Hyundai Motor Group“, който се намира в гр. Хуасонг. 31 български фирми правят части за "Хюндай".

По-късно през деня се проведе Българо-корейски бизнес форум, чийто домакин от корейска страна беше Корейската търговско-промишлена палата. По време на форума бяха подписани няколко двустранни меморандума за икономическо сътрудничество и се проведоха двустранни срещи между представители на корейския и българския бизнес.

В качеството си на член на Управителния съвет на Българската академия на науките (БАН), Радосвет Радев подписа от българска страна Пътна карта за прилагане на „Програма за споделяне на знания“ в периода 2019-2020 г., между Икономическия институт на БАН и Корейския институт за развитие.

Високите технологии, иновациите и развойната дейност са сред акцентите, по които в рамките на визитата се обсъждат възможности за задълбочаване на сътрудничеството между България и Корея. Други сфери с потенциал за развитие са туризмът, транспортът и инфраструктурата, информационните и комуникационните технологии, образованието и отбраната.

По време на посещението стана ясно, че южнокорейски фирми проявяват интерес към участие в изграждането на инсталация за производство на гориво от изгаряне на твърди отпадъци (refuse-derived fuel, RDF) в София, на предполагаема стойност 157 млн. долара. Обсъжда се и възможността за съвместен проект за производство на батерии за електромобили в България.

Република Корея е единствената държава в Азия, с която ЕС има сключени споразумения за партньорство и сътрудничество, за свободна търговия и за сътрудничество в управлението на бедствия и кризи. ЕС е трети по обем търговски партньор на Република Корея и втори по големина пазар за стоки от тази страна след Китай, както е и най-големият чуждестранен инвеститор в Република Корея.

Визитата на българския министър-председател Борисов се провежда в навечерието на 30-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни през 2020 г. Това е първото посещение на български министър-председател в Република Корея. В официалната делегация участват още заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков и министърът на икономиката Емил Караниколов.

вж. СНИМКИ

 

Дата: 26.09.2019

Източник: БСК

Прочетено: 7045