07.10.2019

"С нарастващото търговско напрежение имаме нужда от безпристрастни и ефективни решения за решаване на спорове", каза президентът на BusinessEurope 

Утре, 8 октомври, участници от цял ​​свят ще присъстват на обществения форум на Световната търговска организация (СТО), в Женева. СТО е в изключително критична ситуация, тъй като крахът на Апелативния орган като крайъгълен камък на системата за уреждане на спорове на СТО може да се случи още през декември тази година.

По този повод президентът на BusinessEurope Пиер Гатаз каза:

„Многостранната система за търговия е изправена пред безпрецедентна криза и трябва да действаме сега. С нарастващото търговско напрежение имаме нужда от безпристрастни и ефективни решения за решаване на спорове. Трябва да избягваме разпадането на Апелативния орган на СТО. Ако механизмът за уреждане на спорове на СТО вече не функционира, няма гаранция, че правилата ще се спазват и че страните няма да нарушат международните ангажименти. Очакваното високо присъствие на представители на бизнеса на този форум ясно показва, че компаниите се нуждаят от търговски правила и ефективни начини за тяхното прилагане. Компаниите стоят зад СТО и подкрепят усилията за модернизиране и укрепване на институцията. "

За да допринесе за дебата за модерна и по-ефективна СТО, BusinessEurope публикува документ, илюстриращ значението на търговията с услуги за производителите. Документът включва девет примера от реалния живот на отделни компании, показващи тясната взаимовръзка между търговията със стоки и търговията с услуги.

„Търговията с услуги и търговията със стоки са неразделни. Чрез глобализацията и технологичните иновации услугите играят решаваща роля в производството: услуги като логистика поддържат глобални вериги на стойност, услуги като софтуер и дизайн са неразделна част от стоките, а услуги като грижа за клиентите се доставят заедно със стоки. Търговската политика, подходяща за 21-ви век, вече не може да игнорира тази реалност “, каза още Гатаз.

За да повиши осведомеността по темата, BusinessEurope организира и работна сесия за това как търговската политика може да подобри връзката между услугите и производството на публичния форум на СТО на 10 октомври.

Прочетете новата ни книга „Търговия и производство на услуги“ тук.

Дата: 07.10.2019

Източник: BusinessEurope

Прочетено: 19426