08.10.2019

Днес, 8 октомври 2019 г., в Европейския парламент ще бъде изслушана избраната за изпълнителен вицепрезидент Маргарете Вестагер, по-специално относно нейната стратегия за бъдещето на правото на ЕС и политиката в областта на конкуренцията. BusinessEurope използва възможността да напомни, че политиката на ЕС трябва да отчитат развитието на световните пазари.

Генералният директор на BusinessEurope Маркус Дж. Бейрер каза:

„Ние ясно признаваме основната роля, която добре функциониращите правила за конкуренция играят на вътрешния пазар, а политиката на ЕС в областта на конкуренцията има силни зъби, за да осигури ефективна конкуренция между компаниите, допринасяйки за създаването на работни места, растежа и инвестициите. Същевременно обаче Комисията трябва да вземе предвид глобалните предизвикателства, пред които сме изправени. "

BusinessEurope току-що публикува своята „Стратегия за правни въпроси за следващия политически цикъл“ и своя документ за позицията на тема „Подобряване на конкуренцията в ЕС и политиката за държавна помощ - две основни стратегии“, два основни стратегически документа, които обхващат различни правни области: конкурентно право, интелектуална собственост, компания закон/отчетност, несъстоятелност и потребителско право.

„Важно е правните политики на ЕС да работят за подобряване на конкурентоспособността на компаниите от ЕС както вътре, така и извън границите на ЕС.

Правилата за сливания трябва да определят пазарите по реалистичен начин, като се вземат предвид условията на световния пазар. Политиката за държавна помощ следва да подкрепя добра помощ и инвестиции в научноизследователски и иновационни проекти, които допринасят за ръба на ЕС на глобална сцена.

Ние гарантираме равнопоставеност на всички бизнес модели, позволявайки им да бъдат конкурентни и да отговарят на търсенето на клиенти, също и в бързо променяща се цифрова среда.

ЕС следва да въведе интелигентно прилагане на правилата на ЕС в областта на конкуренцията, за да позволи появата на нови иновативни фирми, които могат да прераснат в значителни европейски компании, способни да се конкурират с глобални предприятия, опериращи по различни правила. За тази цел трябва да гарантираме, че националните и местните правила са пропорционални и подходящи за целта. Политиките на ЕС трябва да се сближават към общи цели “, каза Бейрер.

Дата: 08.10.2019

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 15570