18.10.2019

Произвеждат ли се роботи в България? Има ли екосистема в сферата на роботиката у нас?

За да отговорят в пълнота на тези въпроси, от Професионална асоциация по роботика и автоматизация - PARA (член на БСК) направиха проучване, което показва интересни български успехи в сферата на роботиката:

  • Българска компания изнася роботи за шест континента;
  • Стартираща компания, разработчик на роботизирани системи, разработи ново поколение колаборативен индустриален робот;
  • Българи създадоха робота Omnibot, който помага на хора с увреждания;
  • Родна компания в сферата на потребителската роботика спечели наградата Best of IFA на най-голямото технологично изложение в Европа;
  • Български лекари представиха 3D робот-асистирана операция на живо в рамките на европейски конгрес по роботизирана хирургия;
  • Ученици от клуба по роботика QWERTY към ОУ "Васил Левски" – Разград, влязоха в топ 6 на световното състезание по роботика WRO Hellas в Русия;
  • Европейски лидери в сферата вече имат инженерни хъбове и академии в България.

За да могат представители на всички тези страни за първи път да се съберат заедно, PARA и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), организират Robotics Strategy Forum 2019.

Форумът ще се проведе на 22 октомври 2019 г., в Inter Expo Center, като освен горепосочените факти, посетителите ще имат възможност да научат още много за развитието на роботиката и автоматизацията в България.

Събитието ще има три тематични направления: лекционни панели, експо зона и време за бизнес контакти. Лекционните панели ще обхванат темите за ролята на автоматизацията в българската индустрия, развитието на робо стартъпи, преподаване на STEM специалности, роля на държавата, както и правни и HR предизвикателства. Сред панелистите ще бъдат водещи експерти в сферата на роботиката като Алекс Харви, който е Генерален мениджър автоматизация и вградени системи в Ocado Technology и водещ експерт по изкуствен интелект и роботика, чийто анализи са публикувани във водещи медии, като QConLondon, Wired и BBC. В експо частта на събитието, посетителите ще имат възможност да видят от първо лице роботите на Giga Automata, Festo, ABB и iRise Mechanics, а във времето за контакти да обменят идеи, впечатления и ентусиазъм.

PARA възнамерява да използва експертните препоръки в тези пет различни направления, за да изготви пътна карта за развитието на робо сектора у нас.

Събитието е безплатно, но изисква регистрация, която може да се направи тук.

Дата: 18.10.2019

Източник: PARA

Прочетено: 2684