04.11.2019

На 5 ноември 2019 г. се навършват 80 години от рождението на Божидар Данев – един от най-изявените икономисти и бизнес лидери на нашето съвремие, ръководител на Българската стопанска камара (БСК) в продължение на четвърт век - от 1993 до 2018 г.

За съжаление, Божидар Данев ни напусна завинаги през 2018 г. и ни лиши от възможността да отпразнуваме заедно годишнината му. Но споменът за него е жив и бихме искали да го съхраним във времето. Затова ние, колегите и приятелите му от БСК, решихме да създадем в негова памет издателство, носещо неговото име. Издателска къща „Божидар Данев“ е 100% собственост на БСК и ще поставя акцент в своята дейност върху специализираната и популярна литература с икономическа насоченост.

Първата книга, която предстои да излезе от печат, също е посветена на 80-годишнината на Божидар Данев, както и на 40-годишнината от учредяването на БСК. „Божидар Данев – познатият и непознатият“ ще събере авторски статии и интервюта с дългогодишния ръководител на БСК, както и спомени и мнения за него от негови съмишленици, партньори и приятели. Очаква се книгата да излезе от печат през пролетта на 2020 г. и да бъде официално представена на 25 април 2020 г., когато се навършват 40 години от основаването на БСК.

В обществото Божидар Данев бе познат основно като представител на българските работодатели и защитник на интересите на бизнеса. До последния си дъх той остана верен на себе си и не спираше да провокира с идеи и аналитично-критичен поглед върху икономическите процеси в национален и световен мащаб. За него мащабът всъщност не съществуваше като фактор, защото мащабни бяха и мисленето, и действията му – мащаби, които околните трудно успяваха да следват и разбират в реално време. Понякога бяха нужни години, за да бъдат осъзнати и реализирани идеите му.

Той живееше в бъдещето. И не веднъж е докарвал бъдещето за нас. Защото преди 20-25 години за родната реалност фондовете за рисково финансиране, лизинговите компании, фондовата борса, интернет и електронният подпис, например, бяха бъдеще. За всички тези нововъведения у нас, както и за много други, изключителната заслуга има именно Божидар Данев.

Макар никога да не е заемал висши държавни постове, Божидар Данев се ползваше с уважението на международната бизнес и политическа общност на най-високо равнище. Президенти, кралски особи и световни бизнес лидери го приемаха като изключителен представител на България, а той не спираше да търси икономическа и политическа подкрепа за българските национални каузи и интереси. Божидар Данев беше инициатор и деен участник в процеса на присъединяването на България в Европейския съюз. Благодарение на персоналните му усилия в страната ни влязоха сериозни стратегически инвеститори, които бяха моторът на икономическите промени у нас през последните 2-3 десетилетия.

През 2014 г., в навечерието на своята 75-годишнина, с типичното си деликатно чувство за хумор и скромност в самооценката, Божидар Данев написа в личния си блог кратко свое представяне. Ето как се видя самият той:

Роден съм на 5 ноември и през 2014 г. навърших 3 х 25 години. Преди няколко десетилетия бях две поредни години републикански шампион по баскетбол за юноши. Благодарение на спорта, с който никога не съм се разделял напълно, все още мога да си завързвам на куц крак връзките на обувките, въпреки онези 3 х 25, които споменах по-горе. Все още мога, като погледна надолу, да видя върховете на обувките си. Спортът ми даде и много други неща, които винаги са ми помагали в живота – дисциплина, отговорност към екипа, желание за победа… Другата ми голяма страст е изкуството – там се чувствам истински щастлив и одухотворен, там намирам спокойствие и хармония със себе си и със света. През 2012 г. имах щастието тази моя страст да получи реално измерение чрез откриването на галерия UniArt в Нов български университет, чиято първа колекция от картини и скулптури беше събрана и дарена от моето семейство. Обичал съм и съм обичан. Дал съм много, но и съм получил много. За което благодаря!

Божидар Данев е завършил с отличие Техническия университет в София през 1965 г., след което работи в Института по кибернетика при БАН. Защитава дисертация в областта на управлението на социално-икономически системи, а в края на 70-те години провежда следдокторска специализация в Университета в Хановер (ФР Германия) по управление на системи и чете лекции във ФРГ, Швейцария, Италия, САЩ, Великобритания и др.

През 1980 г. започва работа в Българската индустриална стопанска асоциация (БИСА, днес – БСК), където последователно работи като експерт в направление “Икономически анализи”, старши експерт, ръководител направление, директор, заместник-председател (1989 г.), а през 1993 г. е избран за председател на БСК. За две години, в периода 1987-1989 г., е зам.-председател по финансовите въпроси на Централния кооперативен съюз (ЦКС), а в периода 1991-1997 г. е управител на Софийската фондова борса.

През тези повече от 30 години в БСК Божидар Данев участва в разработването и приемането на нормативната уредба в сферата на икономиката, социалния диалог и трудово-правните отношения, реформите в пенсионното дело, колективното трудово договаряне и т.н. Той е сред инициаторите и учредителите на Смесения консултативен комитет „Европейски съюз – България“, а в периода 1999-2004 г. е негов съпредседател от българска страна.

Неколкократно е бил зам.-председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество и на Икономическия и социален съвет на РБ. Член на УС на БАН и на Настоятелството на Нов български университет. От 2007 до 2018 г. е член на Европейския икономически и социален комитет (EESC). От 2005 г. представлява БСК в най-голямата европейска бизнес конфедерация BusinessEurope, а след официалното присъединяване на България към ЕС през 2007 г. официално е избран за член на Съвета на президентите на тази организация.

Дълги години е Изпълнителен директор на най-голямата лизингова компания в България “Интерлийз” АД и член на Съвета на директорите на “Солвей Соди” АД, Индустриален холдинг “България” и др.

 

___________

 

Само четири дни след Деня на народните будители един истински съвременен будител трябваше да навърши 80 години. Съдбата предопредели друго, но ние вярваме, че хората живеят дотогава, докато светът ги помни.

Божидар Данев заслужава да бъде помнен!

 

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА И ДЕЛОТО МУ!

Дата: 04.11.2019

Източник: БСК

Прочетено: 2881