Дата: 09.12.2019

Източник: БСК

Прочетено: 879

Честит имен ден на скъпите ни колеги – Анета Алашка директор "Връзки с обществеността" и Анета Йорданова началник на кабинета на Председателя! Екипът на Българска стопанска камара им пожелава късмет и здраве и им обещава да ги споменава само с добро!

За празника

Православна църква отбелязва деня на св. Ана - майка на Богородица. Тя закриля брака, семейството, девойките, бременните жени и вдовиците. Дълго време семейството на Йоаким и Анна нямало деца. Бездетството в древността се е считало за Божие наказание и такива семейства, освен личната си тревога трябвало да понасят и обществения укор. В малкия градец Назарет, където те живеели, бездетството не се посрещало със съчувствие.

Естествено, молитвата и надеждата на двамата била за дете. Някои обясняват с тези тревоги и вълнения името, което Йоаким и Анна дават на дългоочакваната си рожба. Защото Мария, означава "надежда".
Няколко празници в годината църквата е посветила на Йоаким и Анна - общо честване на паметта им на 9 септември, Зачатие на св. Анна на 9 декември, Успение (смъртта) на св. Анна на 25 юли.

Счита се, че името Анна е второто по разпространение в християнския свят. Носещите това име честват именния си ден на празника "Зачатие на св. Анна" - 9 декември. Несъмнено от изброените празници, посветени на паметта на бабата и дядото на Христа, този е с най-светло настроение.

Днес имен ден празнуват: Ана, Анна, Анка, Ани, Анета, Анелия, Аница, Аня, Янко и Янка.

Честит празник на всички именици!