16.01.2020

Борисов разпореди до сряда да се измисли мораториум за вноса на боклук

Решено - държавата създава холдинг, в който централизира управлението на целия ВиК сектор. Учредява се "Български ВиК Холдинг" ЕАД, който ще е с капитал от 1 млрд. лв. и в срок от 6 месеца ще придобие настоящите акции на държавата във всички ВиК дружества на територията на страната чрез апортирането им. Принципал на новия държавен мегахолдинг ще е Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Идеята бе пусната неотдавна от премиера Бойко Борисов заради кризата в Перник. Сега се привежда в действие.

За целта от централния бюджет за 2020 г. се отделят 1 млрд. лв., съобщи министър Петя Аврамова в началото на правителственото заседание днес, представяйки решението на Министерския съвет. Точката от дневния ред бе изтеглена в началото от Борисов - за да използва присъствието на медиите за протоколни снимки и новината да бъде обявено веднага. 

Освен ВиК-дружествата, холдингът ще придобие и такива с предмет на дейност поддържане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура, прочете Аврамова. 

Министърът на икономиката Емил Караиванов подкрепи решението, подканен от министър-председателя да докладва по точката. 

"Това решение за ВиК е първото, защото с колегите разработваме и други мерки за управление на водите. Решението днес ще помогне за по-добро управление на сектора", обясни той. 

Новият министър на околната среда Емил Димитров също обяви подкрепа, но с уточнение. Той поиска изключение за ВиК оператори, които имат финансиране по Оперативна програма "Околна среда" до 2020 г., защото именно ВиК операторите са бенефициент и трябва да сме изрядни към ЕС, за да не се загубят пари. 

Борисов вметна, че имало градове, които умишлено не се включвали в европрограмите за ВиК инфраструктура. И даде пример как в Перник много отдавна е трябвало да бъде готов водния цикъл. 

И постави нови задачи на министрите си до другата сряда, като първата е налагане на мораториум върху вноса и износа на боклук: 

"Първата задача - внос и износ на боклук. Да, има брюкселски директиви, но какъв мораториум можем да сложим, временен, докато сме сигурни, че това, което е описано в документите е това, което влиза в страната. Да ми го гарантирате. 

И второ - всички ВЕЦ, които ползват питейна вода. На първо място ни е питейната вода, на второ, Петкова (Теменужка Петкова -б.р.) производството на енергия."

От думите на премиера не стана ясно какво точно трябва да се случи с ВЕЦ-овете.

Очаквайте подробности.

Дата: 16.01.2020

Източник: clubz.bg

Прочетено: 2115