20.01.2020

Хотели и ресторантьори от 38 града се събраха във В. Търново и решиха за крайните мерки

ПЕРСОНАЛЪТ И СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗАВЕДЕНИЯ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЛАГАТ ЖЪЛТИ ЖИЛЕТКИ В ЗНАК НА ПРОТЕСТ, КОЙТО 5 ДНИ ЩЕ БЪДЕ СИМВОЛИЧЕН, А ПОСЛЕ ЩЕ ПРЕРАСНЕ В ЕФЕКТИВЕН. Това ще се случи още през тази седмица, обяви Вени Петрова- Председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоцияция. Представители на гилдията от 38 града се събраха днес старата столица, за да обсъдят протестни действия. От БХРА, която е най-старата туристическа браншова организация у нас, са набелязали пакет от мерки, които ще предоставят на правителството. „Искаме всички наши искания да бъдат изпълнени и няма да се пазарим и правим компромиси“, бе категоричен и Атанас Димитров - зам.-председател на структурата. Намаляване на ДДС за основните храни, както и за ресторантите и хотелите, категоризация на топлите точки и автоматите за кафе, преразглеждане на Наредба 18, от която бранша страда, премахване на принудителното запечатване на обекти, като крайна мярка от данъчните, персонална отговорност на служители, а не на собственици, за неиздаване на касови бележки, са основните искания на бранша.

ОТ БХРА НАСТОЯВАТ ДДС ОТ 20 НА СТО ДА ПАДНЕ НА 5 %, КАКТО Е В СЪСЕДНА РУМЪНИЯ, ЗА ДА МОГАТ ХОТЕЛИРЕИТЕ И РЕСТОРАНТЬОРИТЕ ДА ПОВИШАТ ЗАПЛАТИТЕ НА СВОИТЕ СЛУЖИТЕЛИ. По този начин гилдията ще преодолее тоталния глад за кадри и ще задържи работниците в България, обясниха от асоциацията. „Ние продаваме щастие и от нас се изисква храната да е вкусна, а сервитьорките усмихнати. Това няма как да стане в момента, защото сме смазани с 41 различни вида данъци и такси, които плащаме ежемесечно и ежегодно“, каза още Вени Петрова. Протестът ще бъде насочен и срещу административния произвол над този сектор в бизнеса. Заведенията ни са обект на непрекъснати проверки, сякаш сме престъпници, данъчните за най-малкото нарушение затварят заведения. Ако всичко това продължи по този начин, до няколко месеца всички от бранша ще бъдат принудени да фалират, казаха още от БХРА. От асоциацията настояват и за законови промени за регламентиране на бакшиша, както и за право на собствениците за персонални санкции на персонала за неиздаване на касови бележки. Действията ще започнат с поставяне на надписи „Протест” и на заведенията и носенето на жълти жилетки, като първоначално ще имат символичен характер. След това най-вероятно ще се стигне до затваряне на заведенията за един ден. Ако и това не даде резултат, от БХРА предвиждат представителите на бранша да се организират в масов протест в София и дори до дългосрочно затваряне на обектите.

Автор: Стилян НАЙДЕНОВ 

На снимката: От ляво на дясно – Атанас Димитров - председател на БХРА, Румен Калайджиев- зам.-председател на БХРА, Вени Петрова – Председател на БХРА и Петър Стефанов- шеф на регионалната структура на асоцията.

Дата: 20.01.2020

Източник: в. Борба - В. Търново

Прочетено: 5908