16.03.2020

Президентът Румен Радев е притеснен за България след коронавируса. На среща с бизнеса той посочи, че страната е изправена пред сериозно изпитание.

Това изпитание не е само за здравната система, коментира държавният глава. Изпитанието е за всеки гражданин и за бизнеса. Трябва да мислим за България след коронавируса, подчерта Радев. Затова той иска строго съблюдаване на всички мерки. Това е жизнено важно за здравето на нацията, предупреди президентът.

Само със забрани и глоби не може да излезем от кризата като устойчива икономика, изтъкна президентът. Според него е нужен комплекс от мерки в подкрепа на бизнеса, който вече търпи загуби. Хората губят работа и поминък, притеснен е президентът. Във всяка засегната държава има пакет от мерки, по думите му.

Правителството да преосмисли инвестиционните си проекти, предлага президентът, според когото някои от тях може и да почакат.

Не само хотели, ресторанти и фризьорски салони са потърпевши. Здравето на нацията не може да чака, категоричен бе Румен Радев. Той иска уточнение какво ще означава "най-засегнати фирми" и как ще се доказва това.

Без бизнес не може да оцелее и държавата. Васил Велев от АИКБ припомни, че икономиката в ЕС не е била в добро състояние и преди заразата. Трябва да се вземат несимволични мерки, настоя Велев. Трябва да се компенсира бизнесът, както и хората, които няма да получат заплати.

Председателят на БСК Радосвет Радев посочи, че все още не се знае кои и колко са потърпевшите сектори. Има такива, които потъват плавно, подчерта той. Други вече затварят. Има такива, които търпят бум, посочи той. Държавата трябва да покаже своята коректност, иска Радев. Тя трябва да плати задълженията си по оперативните програми, тъй като бавела плащанията си. Радев иска да се помисли за законодателни промени за лимитите на обществените поръчки.

От КРИБ настояха също държавата да се разплати със строителните фирми. Илиян Терзийски иска съдействие и на банките при плащането на лихвите. Строителният бранш няма как да пусне служителите си да работят от дома.

Цветан Симеонов от БТПП настоя за по-бързо обслужване. Има много сериозен застой на износа, предупреди той.

Дата: 16.03.2020

Източник: БСК

Прочетено: 3231