17.03.2020

В момента се опитваме да решаваме проблемите на нашите членове, които са най-различни и в най-различни фронтове. Това заяви в ефира на радио „Добруджа” председателят на Българска стопанска камара - Добрич Николай Радев. Днес той е получил обаждане от председателя на Браншовата организация на дървообработващата и мебелна промишленост Галин Господинов, който сигнализира за назряващ проблем с експорта. От бранша очакват яснота за предоставянето на чисти коридори на ниво Европейски съюз. Български производители имат проблем с реализацията на своята стока в чужбина. На базата на решението, фирмите ще решат дали ще продължат работа или ще спрат дейност, за да не трупат излишни разходи. От една страна желанието им е да продължат да работят, за да запазят служителите си, но от друга страна трупането на разходи ще доведе до доста тежко положение, коментира Радев.

БСК е направила анкета сред своите членове. От анкетираните 793 предприятия, най-много от участниците са били представители на  сектор Туризъм и то главно от нашия регион. От отговорите прави впечатление, че най-големите загуби, които бизнесът отчита, са от загубата на клиенти и най-малко от загубата на работници. Това означава, че това, което правим, е правилно , каза Радев, като благодари на служителите, че влизат в положението на своите работодатели и се включат по начина, по който трябва, за да останат на работните си места.

Николай Радев призна, че бизнесът изпитва трудности при снабдяването с предпазни средства.

Водят се разговори с ТПК МИР да произвеждат маски, като в същото време им се подсигурява работа.

Отделно се работи по изработването на електронна борса, съобщи още Радев. Това ще бъде сайт, в който фирмите да регистрират своите материали и работна ръка, за да може да става бърза обмяна между отделните компании, които имат нужди.

В стремежа си да подсигурим средства за заплати на работниците, има опасност да намалим плащания към партньори и други доставчици, които ще доведе до тежки последици за бизнеси, каза още Радев.

Всякакви мерки от страна на правителство и от работодателски организации биха довели до някакъв положителен резултат, защото в сегашната ситуация е трудно да се прецени кое би било адекватно и кое – не, коментира още Радев. 

Дата: 17.03.2020

Източник: http://dobrudjabg.com/

Прочетено: 5916