22.03.2020

Идеята е предложена от Стопанската камара в града, а университетът е откликнал веднага

Университетски преподаватели от Русе работят в подкрепа на медиците срещу разпространението на COVID-19. На 3D принтери те изработват предпазни шлемове, предназначени за лекари и медицински работници. Идеята е предложена от Стопанската камара в града, а университетът е откликнал веднага, предава bTV.

Предпазните шлемове са по модел, одобрен от здравното министерство на Чехия. Изработват се на седемте 3D принтера в Катедрата по телекомуникации.

"Представляват един борд, който се печата на 3D принтерите, отзад с ластик се закрепват за главата и съответно отпред имат плексигласово покритие, което предотвратява директния контакт", обяснява доц. Пламен Захариев от катедра "Телекомуникации" на РУ.

Маските са леки и лесно се поддържат, показват първите тестове.

"Доста е удобна, лесно се диша през нея, тя си има отвори, откъдето може да влиза въздухът и в същото време предпазва", разказва ас. д-р Диана Кинанева от катедра "Телекомуникации" на РУ.

Изработката на една маска с 3D принтер отнема 150 минути. Университетът има вече заявки от болницата в Русе, общопрактикуващите лекари и зъболекари в региона.

Дата: 22.03.2020

Източник: bTV

Прочетено: 6822