30.03.2020

"Социалното у предприемача е много по-силно развито, отколкото предприемаческото у законодателното тяло. Изумително е как тръгват да правят регламенти на икономически процеси без експертизата на работодателите. Трогателна дързост!", каза председателят на БСК в ефира на БНТ тази сутрин

Спешна необходимост от промяна на Закона за извънредното положение. Около тази идея се обединиха председателят на БСК Радосвет Радев и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в студиото на БНТ тази сутрин. Те бяха единодушни, че са необходими по-ефективни мерки за подкрепа на работодателите, така че да се запази производството и заетостта в страната.

Според Радосвет Радев, реалните ефекти от кризата ще станат ясни години след нея, а сега трябва да се съсредоточим върху спешните, краткосрочни мерки, които да подкрепят фирмите.

Нека да обясним ясно, че икономически мерки няма - мярката е една единствена и тя е насочена към заетостта. Затова и позицията на БСК в тристранния диалог беше, че приемаме Постановлението на МС като първа стъпка към пакет от мерки за преодоляване на икономическата разруха“, каза председателят на БСК.

Според Радосвет Радев, „Кучето е заровено в лошо направения Закон за извънредното положение. Той трябваше да бъде редактиран през президентско вето. Той дефинира в Кодекса на труда, че има-няма работа работникът трябва да получава трудовото си възнаграждение. Ето тук, държавата казва милостиво „ето ви нашата контрибуция, която е 40 или 23%, според различните изчисления“.

На въпрос дали мерките в Постановлението ще бъдат ефективни, председателят на БСК отговори: „Винаги съм смятал, че е глупаво да подценяваш работодателя, който е създал един път своята компания, нейните активи и пазари, и после да го подцениш в калкулацията, че той ще остави лесно да му бъде отнето това, което е постигнал. Работодателят ще си направи най-добрата калкулация и ще си вземе решението как да действа в този момент.“

Относно работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество, Радосвет Радев заяви: „Аз винаги съм твърдял, че това не е Национален съвет за тристранно противопоставяне, а за тристранно сътрудничество – всеки направи своите отстъпки. Ние също не сме удовлетворени от това, което се предлага, но е някаква стъпка, първа стъпка. В Тристранката имаше колеги, на които приеха всички предложения, но те не подкрепиха Постановлението. Предложенията на БСК не всички бяха отразени, но ние подкрепихме Постановлението, защото отнякъде трябва спешно да се тръгне. Пак казвам – това е само една стъпка!

Работодателите и, в частност – БСК, никога не са били трубадури на властта и не трябва това да се очаква. Виждате и във Вашите репортажи, че бизнесмени са онези, които подкрепят местното здравеопазване, без да си продават Майбасите и Мерцедесите. Действително, социалното у предприемача е много по-силно развито, отколкото предприемаческото у законодателното тяло. Изумително е как тръгват да правят регламенти на икономически процеси без експертизата на работодателите. Трогателна дързост!“, заключи Радосвет Радев.

Според Димитър Манолов, „секторите, които ще го закъсат, са основно два вида – които са експортно ориентирани и които бяха затворени със заповедта на МЗ. Решението е философията на Закона за извънредното положение да бъде променена възможно по-скоро.“

Имам непрекъснато разговори с работодатели. Вчера ми се обади един софийски хотелиер и каза „аз, макар да съм напълно затворен, не искам да се разделя с работниците си“. Вярно е това, че работодателите нямат идеята ей, така, да гонят хора, особено в предприятията, в които ги познават поименно. В предприятия с 3-4 хил. души нещата са по-различни, но в малки предприятия с до 50 заети, където ги познават поименно, нещата изглеждат по съвсем различен начин“, каза още президентът на КТ „Подкрепа“.

Дата: 30.03.2020

Източник: БСК

Прочетено: 2537