30.03.2020

Николай Радев – председател на УС на Стопанска камара – Добрич.

„Всеизвестен факт е, че положението на бизнеса не е розово за никого – нито за предприемачите, нито за работниците. Всички ние сме поставени в съвсем нова ситуация. Но бизнеса все още се опитва да състави уравнението, да намери формулата, по която да се търси решение на проблема“, каза за Медийна група „Добруджа“ Николай Радев – председател на УС на Стопанска камара – Добрич.

„Минавали сме през какво ли не – хиперинфлация, финансови кризи - всякакви трудности, които сме преодолели през изминалите 30 години. Но сега е различно и всички се опитваме да търсим решение“, заяви той. Според Радев все още не е ясно условието на задачата, затова и няма уравнение, което да се използва. „Не знаем скорост ли търсим, разстояние или време“, онагледи сложната обстановка пред бизнеса Радев.

„Ситуацията е много динамична, променя се ежедневно, затова и не ни е ясно цялото условие на задачата, пред която сме изправени“, добави той.

Пред бизнеса на първо място стои проблемът със заплатите на работниците, но в един приход от предприемаческа дейност, разходите не само за заплати, а и за материали, режийни разноски и др. “Има естествено и процент печалба, от който към момента можем и да се откажем, за да си оптимизираме разходите и приходите съответно да се пренасочат в други посоки“, обясни председателят на УС на Стопанска камара – Добрич.
Дори и частта от бизнеса, която продължава да работи не е със същите приходи от преди месец. Затова фирмите се опитват на база на прогнозните  приходи, които ще имат, да направят изчисления за  разходите, които могат да си позволят. Затова работодателите се надяват служителите им да проявят разбиране, да бъдат съпричастни към това което предстои, за да могат заедно да оцелеят. „Не става въпрос за оцеляването на дадена марка, а за общото ни икономическо спасение“, коментира Радев.

Големите проблеми тепърва предстоят със спадането на ликвидността на фирмите, смята председателят на Стопанската камара. „Ние сме реално работещи компании и все пак имаме някакъв оскъден ресурс. Но той ще стигне за осигуряване на заплати на хората за месец – месец и половина“, обясни Радев.

Той потвърди, че много сектори ще пострадат от настоящата ситуация. Освен затворените заведения, ресторанти, хотели, негативи ще търпят и много други фирми, чиято дейност е свързана със сферата на туризма и не само.

Проблемите с експорта на фирмите от областта продължават и трудно ще се решат, защото не зависи само от нашата държава, а от действия и решения в световен мащаб, уточни Радев. Според председателя на УС на Стопанската камара в Добрич, трябва да се направят анализи и да се преценят възможностите за евентуален рестарт, защото това усложнено положение няма да продължи вечно. „А ние като работодатели, трябва да мислим няколко хода напред в бъдещето“, добави той.

Дата: 30.03.2020

Източник: Радио Добруджа

Прочетено: 2897