01.04.2020

Удължава се срокът за приемане на филми в Петото издание на фестивала за кратки филми, заснети с мобилни устройства - “Кино в длан“. Първоначално срокът за регистрация на филми беше до 31 март, но поради големия интерес и извънредната ситуация, организаторите НЧ “Д. Войников-1856“ и Община Шумен, удължават срока до 30 април.

Заявените до момента филми потвърждават възходящата тенденция в развитието на все по-популярен тип филмово творчество в нашата страна. Извънредното положение в страната изисква нестандартни действия. Извънредните ситуация са не само ограничение, но и възможност. Организаторите на фестивала обявяват удължаване на срока за изпращане на филми до 30 април .

Обявява се и още една нова категория, за която ще участват само филмите, изпратени след 31 март 2020 г. Темата на новата категория е вдъхновена от нашето най-ново битие на хора, принудени да си останат вкъщи сами или с най-близките си.

Организаторите очакват филми на тема “Живот в карантина“, заснети с мобилен телефон по всички правила на фестивала “Кино в длан“ до 30 април.

Изисквания към филмите

Изискванията към филмите са да са с времетраене до 5 минути и да са заснети с мобилно устройство (мобилен телефон или таблет). Регистрацията за фестивала се осъществява чрез сайта mkino.org, а най-актуална информация за всичко, свързано с ”Кино в длан”, може да се намери, освен на сайта, и на фейсбук страницата на фестивала. Там публиката може освен да гледа и коментира филмите на участници, също и да сравни своята преценка с тази на журито, което е от утвърдени филмови специалисти.

Кратка информация за изданията на фестивала до сега:

”Кино в длан” е първият в България фестивал за кратки филми, заснети с мобилни устройства. Той стартира през 2015 г. Целта на провеждания фестивал e популяризацията на независимото филмово творчество с помощта на модерните мобилни технологии. Организатори са НЧ ”Добри Войников-1856”, Община Шумен, а спонсори и партньори са университети, банки и големи телекомуникационни фирми – НАТФИЗ, УНИБИТ, ШУ “Епископ Константин Преславски“, Теленор, Huawei България и др.

В своите досегашни издания фестивалът се радва на постоянно нарастващ интерес в интернет пространството, където е и основното пространство, в което се реализира фестивалът. Над 350 филма на участници от България и чужбина са взели участие в досегашните издания.

Авторите са хора от различни възрасти – от първокласници до пенсионери, но най-много са тези в младежка възраст. Филмите на някои от победителите в досегашните издания на фестивала след награждаването си в ”Кино в длан” са получили признанието и на други авторитетни фестивали в Европа. А някои от отличените творби са станали причина за приемането на авторите им в някои от най-престижните университети в Европа и САЩ.

Председател на журито на фестивала е кинокритикът Александър Донев, а през годините членове на журито са били изтъкнати кинокритици, режисьори, журналисти, продуценти и преподаватели.

Петото издание на ”Кино в длан” стартира през ноември 2019 г. и предоставя възможности за изява, нови емоции и много нови награди за всички любители на киното и филмовото творчество

Дата: 01.04.2020

Източник: БСК

Прочетено: 2552